Korábban beszámoltunk arról, hogy Nyíregyháza is tendert írt ki, összesen 41 darab gázüzemű autóbusz beszerzésére. Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében ma jelent meg a pályázattal kapcsolatos végeredmény. Eszerint a 36 darab szóló és 5 csuklós buszra kiírt tendert a német MAN nyerte a Lion’s City típusú autóbuszokkal. A közbeszerzésen a német Mercedes és a lengyel Solaris is indult.

A tendert jelentős késéssel hirdették ki, az eredeti elképzeléseknek megfelelően ugyanis az új buszoknak már 2016 elején forgalomba kellett volna állniuk. Az elbírálás során az elsődleges szempont az ár volt: az autóbuszokért Nyíregyháza több mint 3,3 milliárd Forintot (ÁFA nélkül) fizethet uniós források felhasználásával. A járművek darabonkénti ára így átlagosan 81,61 millió Forintra jön ki. Ez nem csak az autóbuszok tényleges árát takarja, hiszen ebben benne van többek között a közel 60 óra kötelező oktatás a karbantartó személyzet, valamint a sofőrök számára. Fontos kritérium volt még a tenderen, hogy az autóbuszok gáztartályainak élettartama legalább nyolc év kell, hogy legyen.

Az új buszokat a gyártónak el kell látnia a szükséges forgalomirányítási-, utastájékoztató eszközökkel, valamint a le- és felszállásjelző rendszerrel, illetve a járműre való fel- és leszállást segítő rámpával. A járművek emellett elektronikus jegyrendszer kezelésére is alkalmas eszközökkel lesznek felszerelve. A szóló autóbuszok 78 (ebből 33 ülőhely), a csuklós változatok 150 ( ebből 36 ülőhely) utas szállítására alkalmasak.

Szeged, Budapest, Kaposvár, Zalaegerszeg és Miskolc után Nyíregyháza lehet a következő magyar város, ahol gázüzemű autóbuszok állhatnak forgalomba a közeljövőben. Ugyan közbeszerzési értesítő arról nem ír, hogy a nyertes ajánlattevő MAN-nek mennyi ideje van az autóbuszok leszállítására, de a Lengyelországban és Törökországban készülő buszok egy része várhatóan az év második felében már forgalomba állhat Nyíregyházán.