A Honvedelem.hu adott arról hírt, hogy a Magyar Honvédség a jövőben magyar fejlesztésű autóbuszokat vásárolhat. Minderről a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében írt alá megállapodást a Honvédelmi Minisztérium és a buszokat gyártó HM Currus Zrt.

A társaság honlapján található információk szerint, a HM Currus Zrt. 100 százalékban állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat a honvédelmi minisztérium gyakorolja. Ezzel lényegében a Magyar Honvédség saját gyártású buszokat állíthat forgalomba a jövőben.

A HM Currus Zrt. által kifejlesztett többfunkciós autóbuszt két évvel ezelőtt mutattuk be.  A Volvo B7R alvázra épülő busz kialakításától függően csapatszállításra, vagy akár parancsnoki járműként vagy mobil egészségügyi laborként is bevethető. Az Aries névre keresztelt autóbuszok gyártásában egy megállapodás részeként 2014 óta részt vesz az Ikarus Járműtechnika Kft. is. A Széles Gábor érdekeltségi körébe tartozó cég többek között rabszállító felépítmények építésével, valamint autóbuszok felújításával foglalkozik.

A Zrínyi 2026 program fontos célkitűzése a magyar hadiipar újjáélesztése, ennek köszönhetően számos magyar vállalat kapcsolódhat be a hadi eszközök gyártásába.