A Mercedes-Benz még tavaly szeptemberben mutatta be azt a koncepció furgont, mely a német konszern, valamint az automata vezérlésű robotok gyártója, a Starship Technologies közös munkájának eredménye. Ez a Sprinter persze csak jó indulattal nevezhető koncepció járműnek, hiszen valójában egy olyan sorozatgyártású járműről van szó, ami robothordozó anyahajóként funkcionál.

A furgonban 8 darab, olajsütő kinézetű, automata üzemmódban működő robot kapott helyet. A Sprintert úgy tervezték meg, hogy a robotok mobilitása zökkenőmentes legyen. A hátsó és oldalsó rámpán a robotok könnyedén le- és felhajthatnak, emellett a szállítás ideje alatt lehetőségük van azok töltésére is.

16C628_92

A Mercedes-Benz Vans 16,5 millió euróval finanszírozta meg a közös projektet, melynek célja a szállítmányozás robotizálása és forradalmasítása. A két cég úgy számol, hogy az együttműködés 2020-ra válhat igazán gyümölcsözővé. Persze ehhez a németek még legalább 500 millió eurót fognak beruházni a furgonok terén a digitalizációba és a robottechnológiába.

Idén, a Las Vegas-i CES kiállításon a két cég képviselői bejelentették, hogy a járművel hamarosan megkezdődnek a próba tesztek Európában. Pontos részleteket azonban még nem árultak el a pilot-projektről, annyit azonban már biztos tudni, hogy nem csak egy logisztikai partnerrel, hanem számos, meghatározó céggel szeretnének együttműködni a kísérletezgetések alatt.