A Komatsu néhány nappal ezelőtt Las Vegasban bemutatta a világ első automatizált óriásdömperét, mely ugyan nem pipálja le a Föld leghatalmasabb bányadömperét, ennek ellenére vezető szerepet tölthet be a jövőben a bányaiparban. Első ránézésre a 15 méter hosszú, 8,5 méter széles jármű nem sokban különbözik vetélytársaitól, legfontosabb előnye, hogy akár emberi irányítás nélkül is képes közlekedni.

A Komatsu óriás robotizált bányadömperének agya a két mellső kerék között lévő orr-részben van. Ez a rendszer gyűjti össze a kasztni külső felületein található kamerák, szenzorok, illetve radarok adatait. A jármű vezeték nélküli internetkapcsolattal irányítható, így akár távolról is szabályozható a munkavégzése.

A jármű hajtáslánca elképesztő erőt képvisel, ugyanis motorja 2700 lóerős (2014 kW) teljesítményre képes, mellyel impozáns, 64 kilométer/órás végsebességet érhet el. A Komatsu bányadömper 230 tonna törmeléket képes elszállítani, teljes össztömege pedig eléri a 416 tonnát. A jármű kedvező, közel 16 méteres fordulókörrel rendelkezik, melyet a két kormányozható tengelynek, valamint a nagy tengelytávolságnak köszönhet.

A világpremier előtt a Komatsu bányadömperét éveken át tesztelték ausztráliai és chilei terepen, összesen 1 milliárd tonna törmeléket szállítottak vele. A gyártó azt reméli ettől az automatizált monstrumtól, hogy gazdaságosabb és kiszámíthatóbb üzemeltetést biztosít majd a fenntartók számára. A Komatsu nem először épített automatizált dömpert, ugyanis már 2008 óta foglalkozik a bányaiparban használt járművek automatizált változatainak kifejlesztésével.