Még tavaly adtunk hírt arról, hogy a müncheni székhelyű MAN idén kisárusszállítóval bővíti a modellkínálatát. Akkor ez szenzációnak számított, hiszen az oroszlános márka korábban csak a 7,5 -től 44 tonnáig tartó kategóriákban volt jelen termékeivel.

Az új furgon a TGE elnevezést kapta és lényegében megegyezik a megújult Crafterrel. Erre a húzásra számítani lehetett  a németektől, hiszen az MAN többségi tulajdonosa a Volkswagen. Ennek ellenére a két gyártó együttműködése nem új keletű, hiszen közel három évtizeddel ezelőtt a 8100-as áruszállítón is együtt dolgoztak.

A TGE elsősorban a fényszórók és a hűtőmaszk tekintetében tér el németi ikertestvérétől. Az új furgon kétféle tengelytávval, háromféle magassággal (2.34 m, 2.57 m és 2,8 m), valamint háromféle hosszúságban (5.98 m, 6.83 m és 7.38 m) lesz megvásárolható. A TGE belépőmodellje 3 tonnás lesz, de a leghosszabb változat megengedett össztömege az 5,5 tonnát is elérheti. A modellhez a legnagyobb elérhető raktér maximum 18,3 köbméter lehet.

P_Van_EOT_TGE_5

A TGE a tavaly bemutatott Volkswagen Transporter hatodik generációjához kifejlesztett, négyhengeres, 1968 köbcentiméteres dízelmotorjait kapja meg. Ennek megfelelően a típus 102  (75kW), 122 (90 kW), 140 (103 kW), valamint 177 lóerős (130 kW) erőforrásokkal lesz elérhető. A motorokhoz hatsebességes manuális, illetve nyolcsebességes automataváltót kínál a VW.  A vezetéstámogató rendszerek közül alapfelszereltség lesz a vészfékező asszisztens, de lesz benne távolságtartóval ellátott tempomat, valamint utánfutó asszisztens is.

P_Van_IOD_TGE_4

Az MAN TGE értékesítése jövő márciustól indul, míg gyártása egy hónappal később kezdődik a lengyelországi Wrzesniaban. A modell a márkakereskedésben várhatóan jövő júniusban jelenhet meg Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Svájcban, míg a többi európai országban csak 2017 őszén találkozhatnak az érdeklődök vele.  A TGE várhatóan a szeptemberi IAA-n mutatkozik be, a megújult Crafterrel együtt.