A cseh teherautó-gyártó félelmetes megjelenésű szállítójárművel hengerelte le az újdonságra éhes nemzetközi katonai védelmi kiállítás, az Eurosatory közönségét. A múlt héten Párizsban rendezett mustrán debütáló modellről egyelőre nem sok információt tett közzé a Tatra, de néhány főbb paraméter már ismertté vált a nemzetközi sajtó előtt.

A csehek új katonai szállítójárműve igazi off-road bajnok, ugyanis központi teherhordó csővázzal, valamint független felfüggesztéssel ellátott féltengelyekkel szerelték, melynek köszönhetően kiválóan alkalmas a nehéz terepen történő közlekedésre. A súlyos rakományok zavartalan szállításához, valamint a hegyi útviszonyok legyűréséhez az összkerékhajtás is nagymértékben hozzájárul. A NATO logisztikai és könnyű-páncélosokra vonatkozó szabványai szerint épített modell fülkéjét többrétegű, könnyű páncélborítással gyártották, melynek eredményeképpen könnyebb lett a hagyományos kivitelű kabinoknál.

A szállítójármű kabinja két személy szállítására alkalmas, de az ülések mögött egy műbőr borítású fekvőhelyet is kialakítottak. A hivatalos tájékoztatás szerint a fülke nemcsak kívülről, hanem alulról is robbanásálló. A járművet oly módon tervezték meg, hogy a katonák maximális védelmet élvezhessenek, sőt, a speciális biztonsági övnek köszönhetően az utasok egy esetleges borulást is szerencsésebben megúszhatnak. A lövedékek elleni védelemhez pedig nemcsak a páncélzat, hanem a golyóálló üvegek is nagy mértékben hozzájárulnak.

Az ülések mögött egy párnázott fekvőhelyet is kialakítottak

Az ülések mögött egy párnázott fekvőhelyet is kialakítottak

A kopřivnicei gyártó a személyzet biztonsága mellett a kerekekre is gondolt, éppen ezért központi gumiabroncs-nyomás-szabályozó rendszerrel látta el a járművet, melynek köszönhetően szükség esetén csökkenthető, illetve növelhető az abroncsok nyomása. A Tatra legújabb modellje legfeljebb 115 kilométer/órás sebességre képes, ehhez azonban azt is figyelembe kell venni, hogy 19 tonnás össztömeggel rendelkezik. A gyártó tájékoztatása szerint az új szállítójármű hamarosan 6×6-os, valamint 12×12-es hajtásképlettel is rendelhető lesz.