Közép-Európa egyik jelentős logisztikai vállalata, a csehországi HOPI 108 darab Scania teherautóval fiatalította meg flottáját. Az új Streamline járművek specifikációját a Scania Ecolution”koncepciót figyelembe véve határozták meg, ami az üzemanyag-fogyasztás és az ökológiai lábnyom további csökkentését jelenti.
A Scania oly módon kisebbre szabja a járművek ökológiai lábnyomát, hogy segít az üzemeltetőnek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, valamint az üzemanyag-felhasználás racionalizálásában. A Ecolution szolgáltatás csomag a károsanyag kibocsátás csökkentésére vonatkozó járműspecifikációk mellett sofőrképzést is tartalmaz. Ennek megfelelően a teherautó vezetők oktatásokon vesznek majd részt, így biztosítva, hogy az üzemanyag-fogyasztás a lehető legkedvezőbben alakuljon. A Ecolution lényegében a Scania Flottakezelő rendszerén keresztül folyamatos és valós idejű visszacsatolást biztosít az üzemeltetőnek. 
A 108 járművet a HOPI cseh, magyar és szlovák leányvállalatainál helyezték forgalomba 2013 végén, illetve egy kisebb részüket ez év elején. A vontatók mindegyike R-szériás, a legtöbbjük 440 lóerős EEV motorral rendelkezik. 10 járművet azonban már a Scania második generációs Euro 6 motorjával rendeltek, 410 és 450 lóerős kivitelben. A teherautók mindegyikében megtalálható a jármű sebességét a domborzathoz igazító tempomat, vagyis a Scania Active Prediction rendszer. A tíz Euro 6-os teherautót elsősorban tesztelési célok miatt rendelte a társaság, ugyanis az év második felében további frissítést tervez a szállítmányozási cég.
A HOPI egy 1992-ben alapított családi vállalkozás, amely az elmúlt években saját know-how fejlesztésével, organikusan növekedve a közép-európai régió egyik legfontosabb logisztikai vállalatává vált. A vállalat központja Csehországban található, regionális irodái és telephelyei Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában vannak. A HOPI flottája több mint 450 járműből áll.
Forrás: Scania