A megállapodás értelmében az Iveco tulajdonában lévő Irisbusnak 2014 első feléig kell leszállítania a 160 darab alacsony belépésű (LE) helyközi kialakítású autóbuszt. A modell népszerűségét jelzi, hogy tavaly nyáron a Deutsche Bahn Fuhrpark Service GmbH 150 darab hasonló kivitelű járművet rendelt az olaszoktól.

A De Lijn által megrendelt járművek paraméterei átlagosak: 12 méter hosszúak, 2,5 méter szélesek, 3,2 méter magasak (légkondicionálóval együtt). A helyközi kivitelű autóbuszok mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmasak, köszönhetően a második ajtónál kialakított kihúzható rámpának. A Crossway LE összesen 95 utast szállíthat, ebből 29 ülőhely áll rendelkezésre.

A járművet a helyközi jellegnek megfelelően két darab ajtóval gyártják, melyek egyformán 1,2 méter szélesek. A Crossway LE sajátossága, hogy hatalmas, 2,65 méteres belmagassággal rendelkezik, ennek köszönhetően az első és a második ajtó között utazók szinte zavartalan kilátást élvezhetnek. A kétharmad részben alacsonypadlós autóbuszokat Euro 6-os, 260 lóerős Iveco Cursor 9-es motorokkal gyártják. Ezek sajátossága az FPT Industrial által szabadalmaztatott katalitikus redukciós rendszer, melynek lényege, hogy nem alkalmaz kipufogógáz-visszavezetést (EGR).

A flamandoknak Irisbus kell 1
A flamandoknak Irisbus kell 2

A flamandoknak Irisbus kell

A flamandoknak Irisbus kell

A flamandoknak Irisbus kell 5
A flamandok által rendelt autóbuszok kétharmad részben alacsonypadlósak
Fotó megosztása:

A flamandok által rendelt autóbuszok kétharmad részben alacsonypadlósak

A flamandok által rendelt autóbuszok kétharmad részben alacsonypadlósak

A De Lijn járműparkja több mint 2300 buszból áll, melyek 500 millió utast szállítanak és összesen 225 millió kilométert tesznek meg évente. Az új Crossway LE -k a társaság flandriai helyközi hálózatában üzemelnek majd. A belgák által rendelt mennyiség teljes egészét az Irisbus csehországi gyárában, Vysoke Mytóban gyártják majd le.