Kitiltották az autópályákról Japánban a szemkápráztatóan világító “fénykamionokat”, az olyan teherautókat, amelyeket gazdáik ezernyi izzóval ékesítenek fel mindenféle színben.

Valójában közlekedhetnek a gyorsforgalmi utakon, de kizárólag csak a normál világításuk éghet, az extra fényár nem. Az ok a balesetveszély: túl azon, hogy nagyon erős a fényük, el is vonják más vezetők figyelmét.

A japán “fénykamionok” – magyar szemmel – leginkább egy nagyon neo(n)realista irányzatú búcsú esztétikai élményével vetekednek, fényerejük pedig biztosan felér vele, mivel a zárt rakterű teherautók szinte teljes felületüket beborítják az égők, fénycsövek.

A legharsányabbak oldalán hatalmas fény-kép kompozíció virít, a központi alakok T-rexek vagy más szörnyek. Annyi áramot fogyaszt a sok izzó, hogy külön generátorokkal kell őket árammal “etetni”, de még azokkal sem tart tovább húsz percnél a folyamatos üzem, mert túlhevülnek az áramfejlesztők. A fénycicoma ráadásul igen drága mulatság, akadnak akik 30 millió forintnyi jent is ráköltenek teherautójuk fényűzésére. A külső extra díszkivilágítás mellett a belső sem akármilyen: a vezetőfülke szintén pazar beltéri fényekben.

A japán “fénykamionosok” spontán klubokba szerveződnek és találkozókon világosítják fel egymást az egyre újabb technikai megoldásokról, no meg büszkélkednek műveikkel – adta hírül a Daily Mail című brit lap.

Forrás: MTI