Két évvel ezelőtt mutattunk be egy szivar Audi 100-ast öthengeres, kamrás dízelmotorral, amelyet egy autószerelő ismerősöm vett magának. A kortársaival szemben nem vagy alig rozsdásodó, hatalmas, kényelmes, csekély alkatrészárú, de munkaigényes hodályt abszolút tudatosan választotta ifjú tulajdonosa.

Anno 2015 a cikk nagyon sok olvasót elért és ez adta az ötletet, hogy körbenézzek autószerelő szakemberek között: melyikük milyen használt autóval jár? Norbi, egy maszek autójavító az első generációs Škoda Octavia 1,9 TDI-re esküszik az adagolós dízelmotorral. Attila, egy Pest megyei Suzuki-márkaszerviz munkatársa a 190-es Mercedest tartja optimálisnak. Imre, a pestlőrinci Opel-bontóból a H Astra 1,4 mellett döntött saját célra. Mint az életben oly sokszor, itt sem egyetlen jó megoldás létezik, mert az emberek nem ugyanúgy, nem ugyanarra használják autójukat.

Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 1
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 2

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 38
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 39
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 40
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 41
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 42
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 43
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 44
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 45
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 46
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 47
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 48
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 49
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 50
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 51
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 52
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 53
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 54
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 55
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 56
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 57
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 58
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 59
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 60
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 61
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 62
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 63
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 64
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 65
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 66
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 67
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 68
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 69
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 70
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 71
Használt autó: mit vesznek az autószerelők? 72
Fotó megosztása:

Eben az anyagban egy Ford, egy Mazda és a Nissant is értékesítő, de eredendően VW-konszernes márkaszerviz autószerelője beszél arról, miért éppen azt a használt autót választotta, amit. Reméljük, a szakemberek példáival segíteni tudunk a laikusoknak a használtautó-vásárlásban. Mert aki nap mint nap egy cégcsoport autóit javítja, alaposan ismeri nemcsak az egyes típusok, de a motorváltozatok hibalehetőségeit is, akár évjáratra lebontva.

Dízel Focus, de nem akármelyik

“Szakmai tapasztalatból tudtam, hogy a Focus II megbízható autó és a fenntartására nem kell sokat ráfordítani. Mátészalka közelében születtem, rendszeresen utazunk a szüleimhez, így a nagy távolság miatt dízelt kerestem belőle. Végül ezt a 2010-es évjáratú Focust sikerült találni. Kétévesen vettem meg 120 000 kilométerrel, most 172 000 km van benne.

Kelemen Sándor öt éve használja a 120 000 kilométerrel, kétévesen megvett dízel Focust

Kelemen Sándor öt éve használja a 120 000 kilométerrel, kétévesen megvett dízel Focust

A 110 lóerős 1,6-os dízelben van részecskeszűrő, emiatt egyáltalán nem alkalmas városi használatra. Azért sem vettem az erősebbiket, mert a szűrő adalékét 60 000 kilométerenként újra kell tölteni a korom gyulladáspontját csökkentő adalékkal és a gyári előírás szerint 120 000 km után kompletten cserélni kell a szűrőt. Az 1,8 TDCi a rendőr Focusokhoz is kapható volt, ezzel a motorral csak az a baj, hogy a vezérléscseréje sokkal drágább, mint az 1,6-osé.

– Tudod, hogy mivel lehetsz igazán szabad a városban? – 

Kettős tömegű lendkerék viszont nemcsak a 110, de a 90 lóerős 1,6 TDCi-ben is van. Rengeteg autót kuplungoztam az évek során, de a drága lendkerék ennél a motorváltozatnál nem tartozik a problémás alkatrészek közé. Ellentétben a turbófeltöltővel. Az 1,6 TDCi bizonyos szériájában valóban sokszor kellett turbót cserélni a turbó olajozócsövében lévő szita eltömődése miatt. Amikor az enyémet megvettem, levettem a kartert, kitisztítottam az olajszivattyú kosarát, átmostam a turbó olajnyomócsövét és a biztonság kedvéért kivettem belőle ezt a szűrőt. Több bajt csinálhat, mint amennyi haszna van.

90 lóerővel nincs részecskeszűrő a C307-es Focus 1,6 TDCi-ben, a 110 lóerős motorral igen. A kettős tömegű lendkerék ebben a motorváltozatban sokáig bírja

90 lóerővel nincs részecskeszűrő a C307-es Focus 1,6 TDCi-ben, a 110 lóerős motorral igen. A kettős tömegű lendkerék ebben a motorváltozatban sokáig bírja

Azóta öt év telt el és csak olajat meg szűrőket kellett cserélnem az autóban. A futóműben még minden a gyári. Ha arra kerül a sor, elöl a szilenteket és a gömbfejeket a lengőkarral egyben érdemes cserélni. A nagy hátsó szilentblokkot ki lehet préselni, de a lengőkarra szegecselt gömbfej lefúrásával kár vesződni. A lengőkarral kompletten megvéve biztosan jó lesz az eredmény újabb 150-200 ezer kilométerig.”

Kelemen Sándor, Ford Petrányi – Ford Focus C307 1,6 TDCi 90

Mazda3 BK, és csak a benzines

“Két évtizede foglalkozom Mazdák javításával, öreg pickupoktól és kocka 323-asoktól a Skyactiv-modellgenerációig. Ár/érték arányban számomra a 3-as első nemzedéke, a Mazda3 BK az optimum, ami a típus megbízhatóságára és fenntartási költségeire is igaz.

Tóth József két évtizede javít Mazdákat, a fővárosi Auto-Focusnál dolgozik. Magának nem venne dízelt használtan

Tóth József két évtizede javít Mazdákat, a fővárosi Auto-Focusnál dolgozik. Magának nem venne dízelt használtan

Az első generációs Mazda3-ast érintő korrózió nemcsak a kerékjárati íveket és a küszöböt támadja, hanem az alvázat is érintheti. A kerékjárati ívek rozsdásodásának megelőzéséhez évente egyszer-kétszer ki kell venni a kerékdobokban lévő szövetburkolatot és kimosni a szőnyeg mögött megülő sarat, ami magába szívja és sokáig tárolja a vizet. A Németországból és Ausztriából érkező használt autók között erősen korrodáltakat látok az állapotfelmérések során, a magyarországi autók a jobban követhető előélet mellett ebből a szempontból is inkább ajánlhatók.

Saját magamnak épp a korrodálás miatt egy Olaszországból behozott példányt választottam. A karcolások, kisebb horzsolások javításához több elemet is fényezni kellett, de pár elem újrafújása nem zavar, a rozsdásodás annál inkább.

Tóth józsef autója Olaszországból jött a német és osztrák autók gyakori rozsdásodása miatt. Lakatolni nem kellett, a parkolási sérüléseket viszont kijavíttatta

Tóth józsef autója Olaszországból jött a német és osztrák autók gyakori rozsdásodása miatt. Lakatolni nem kellett, a parkolási sérüléseket viszont kijavíttatta

Motorként csak a Mazda-konstrukciójú 1,6-os, 105 lóerős benzines jött szóba. Egy abszolút megbízható négyhengeres vezérműlánccal, tehát nem azonos a rokon Ford Focus erőforrásával. Nem rázkódik, gyorsan bemelegszik, nincsenek drágán javítható részegységei és az egy-hatosok valós futásteljesítménye messze kisebb, mint a dízeleké. Nem nagyon értem, mi vonzza az embereket a dízelekben. Még a kétliteres, saját Mazda-motorral is sokkal több kiadás adódhat, nemhogy a francia motorokkal a CD90 és CD110 modellekben.

Annyit kell tudni a benzines motorokról, hogy meg kell venni hozzájuk a tűelektródás gyári gyújtógyertyát, amivel újabb 100 000 kilométert elmegy az autó. Megéri az árát, a spórolni kívánók azért is rosszul járnak, mert a nem gyári gyertya a gyújtótrafó hibájához vezethet. Szerencsére a gyújtótekercsek hengerenként külön cserélhetők.

Aligha véletlen, hogy a saját autójában több autószerelő is 10 000 kilométerenként cseréli az olajat és üzemanyagszűrőből megveszi a legjobbat

Aligha véletlen, hogy a saját autójában több autószerelő is 10 000 kilométerenként cseréli az olajat és üzemanyagszűrőből megveszi a legjobbat

Pontosan egy éve ülök az én Mazda3-asomban. Megérkezésekor 78 520 kilométer volt benne, most 92 680 kilométert mutat a számláló. Napi városi használatban nyáron 7,3 liter, télen 7,8 liter/100 km a fogyasztása. Autópályán, hosszabb utakon, nyáron végig klímával 6,7 litert mértem. Mindenkinek, aki sokáig akarja használni az autóját, 10 000 kilométerenkénti olajcserét ajánlok, vagyis az enyém 78, majd 88 ezernél volt olajcserén. Egyéb javítás nem történt.

Tóth József, Mazda Auto Focus – Mazda3 BK 1,6

PD TDI, de nem az 1,9-es!

Pályafutásom során az AMTS-en tuningautók építésével is foglalkoztam. Nagyon megfogott ez a világ, így saját autóm sem maradt gyári. Jobb össze sem adni, mennyit költöttem a nemesítésre, de az fontos szempont volt, hogy a kiindulási alap egy megbízható és csekély fogyasztású autó legyen. Mivel a SEAT számomra nagyon szimpatikus márka, a lehetőségek közül ezt az ötajtós, 2007-es, magyarországi Ibizát választottam.

Zsarnóczay Gábor a VW-konszern autóinak javításával foglalkozik a Ferihegy Autónál. Egy takarékos és megbízható tuningalapot keresett magának

Zsarnóczay Gábor a VW-konszern autóinak javításával foglalkozik a Ferihegy Autónál. Egy takarékos és megbízható tuningalapot keresett magának

Ezen a modellen nem rozsdásodik az első sárvédő és a küszöb eleje, mint a Golf IV-en, a B5-ös Passaton vagy az első Octaviákon. Korróziót inkább a csomagtérajtó zsanérjánál illetve az első tetőoszlopok és a szélvédőüveg találkozásánál fedezhetünk fel. Apróság, de idővel az ajtószigetelés kidörzsöli a tető fényezését, ezért ezt a felületet fóliával óvom.

A kisebb benzines motorok közül a szíjas vezérlésű 1,4 16V a jó választás, mert csupán 1-2 decivel több az átlagfogyasztása, mint a gyengébb és kevésbé kulturált háromhengeresnek. Az 1,2-es háromhengeres a széria elején láncbajokat produkált, kérdezzünk rá, hogy történt-e lánccsere a motorban! A gyári vezérműlánc a legjobb megoldás, mert erre két éves alkatrészgarancia van. A márkaszervizes karbantartás előnye, hogy a garanciaidő utáni autók nagyobb gondjainak javításába beszállhat az importőr, a méltányosság egy megajánlható és működő részvállalás a márkaszervizes autókra.

Ritkaság az ennyire ízlésesen és igényesen tuningolt autó

Ritkaság az ennyire ízlésesen és igényesen tuningolt autó. Nagyon sokba van, de nagyon szép is

Magamnak az 1,4 PD TDI-t vettem, mert 4,5-6 liter között fogyaszt és jól tuningolható motor. Ez a dízel az 1,9 TDI egy hengerrel kisebb változata, milliméterre azonos a furata és a lökete, ugyanolyanok a csapágyai és ugyanolyan elnyűhetetlen motor

Chipelni csak ésszel szabad, egy kontár tuningoló programja miatt az enyémen is cserélni kellett az adagolófúvókát, pedig a PD-elemek 400 000 kilométer feletti autókban is a gyáriak szoktak lenni, ha a tulajdonosnak szerencséje van és nem fog ki szennyezett gázolajat. Az enyémben a motor a próbapadi mérés szerint 110 lóerőt és 268 Nm nyomatékot ad le, 217 000 kilométerrel semmi baja. (A diagram megtalálható a képgalériában. A szerk.)

A korabeli Fabiákban és Polókban is érdemes ellenőrizni, korrodál-e a karosszéria a csomagtérajtó zsanérja körül. Itt már volt javítás, mégis rozsdásodnak a lemezek

A korabeli Fabiákban és Polókban is érdemes ellenőrizni, korrodál-e a karosszéria a csomagtérajtó zsanérja körül. Itt már volt javítás, mégis rozsdásodnak a lemezek

Magyarországon a dízelmotorok bajainak nagy részét a szennyezett üzemanyag okozza. Nem muszáj prémium gázolajat tankolni, elég rendes kútra járni és adagolt üzemanyagot használni, tehát a diszkont kutakat nem javaslom. A saját autómban a gyári 60 000 km helyett 20 ezrenként cserélek üzemanyagszűrőt és csak jó minőségűt, pl. Mahle vagy Mann-Filter márkájút veszek. Alig drágább, de nagyon sokat számít. Döntő faktor a motorolaj is, amit 10 000 kilométerenként lecserélek. Évek óta 5W30-as Motult használok a PD TDI Ibizához.

Ahogy a kortárs Škoda Fabiákban, ebben az Ibizában is viszonylag gyorsan elhasználódik az első lengőkarok hátsó, nagy szilentje a kerekeket érő ütésektől, a lengőkar mozgásától. Az első lengőkarszilent csak a 2008 előtti Ibizákban problémás, mert az utolsó szériába már az újabb, fekvőlengőkarosnak hívott első felfüggesztést szerelte a gyár, ami a 2009 utáni, 6R kódnevű Polókban is van.

5W30-as olajjal jár a tulaj. A gázolajszűrő cseréjét 60 helyett 20 ezer kilométerenként elvégzi, ami nagyon sokat számít

5W30-as olajjal jár a tulaj. A gázolajszűrő cseréjét 60 helyett 20 ezer kilométerenként elvégzi, ami nagyon sokat számít

Ha egyszer lecserélem az Ibizát, hű maradok a márkához. Talán egy 2005 utáni Leon 1P-t veszek, de nagyon tetszik a SEAT Cordoba is a 131 lóerős, 310 Nm nyomatékú PD TDI motorral és hatfokozatú váltóval. Gyári állapotában is igazi sleeper, de viszonylag könnyű 160-180 lóerősre varázsolni.

Zsarnóczay Gábor, Ferihegy Autó – SEAT Ibiza 6L 1,4 PD TDI

BMW, Nissan, Opel, Toyota. Folytassuk?

Egy közös nyomócsöves dízel, egy szívó benzines és egy Pumpe-Düse dízel. Várjuk a hozzászólásokat, hogy a szakemberek preferenciája segít-e a használtautó-vásárlásban? Ha hasznosak ezek a tippek, visszatérünk a témára és a cikket BMW-re, Nissanra, Toyotára vagy épp Opelre szakosodott szerelők saját autójával folytatjuk. Mert ugyanaz a H Astra mellényúlás lehet a hatfokozatú váltóval és az 1,7 literes dízellel, de ajánlható a nyolcszelepes 1,9 CDTI-vel.