Lando Norris pole-pozíciója, de még George Russell zseniális rajtja sem tudta megakadályozni abban Max Verstappent, hogy megnyerje a Forma-1-es Spanyol Nagydíjat. A Red Bull háromszoros világbajnoka idei hetedik és pályafutása 61. futamgyőzelmét aratta – a holland mögött Norrist intette le másodikként a kockás zászló, a dobogó legalsó fokára pedig Lewis Hamilton állhatott fel.

A 66 körös verseny leintését követően a Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi, tizenháromszoros nagydíjgyőztes versenyzője, David Coulthard készítette az interjúkat a dobogósokkal.

„Úgy gondolom, az elején alapoztam meg a versenyemet. Az, hogy átvettem a vezetést, adott egy löketet, és így az első etap során ki tudtam építeni egy kis előnyt” – fogalmazott Verstappen. „Utána védekezve kellett versenyeznünk, mert Lando és a McLaren nagyon gyors volt. Mindent jól csináltunk, és nagyon boldog vagyok amiatt, hogy itt nyerhettem. A gumikezelésen múlt, mert ezen a pályán nagyon fel tudnak forrósodni a gumik, emiatt sokat csúszkáltunk.”

„Győznöm kellett volna, de elrontottam a rajtot, ennyi” – summázott csalódottan Norris, aki idén már negyedjére végzett Verstappen mögött másodikként. „Biztos vagyok benne, hogy mi voltunk a leggyorsabbak, az elején veszítettem el ezt a futamot. Csalódott vagyok emiatt, és bár sok a pozitívum, egy negatívum is elég ahhoz, hogy mindent elrontson.”

F1: Kihagyott ziccer bosszantja Norrist 2

A Forma-1-es Spanyol Nagydíj dobogósai (b-j): Lando Norris (brit, McLaren, 2.), Max Verstappen (holland, Red Bull, 1.), Lewis Hamilton (brit, Mercedes, 3.). (Fotó: Mark Sutton/Formula 1/Getty Images)

Amíg a két héttel ezelőtti Kanadai Nagydíj a Mercedes, a barcelonai verseny Hamilton szempontjából bizonyult vízválasztónak, ugyanis a hétszeres világbajnok az első dobogóját gyűjtötte be 2024-ben. Ezzel a brit versenyző továbbra is elmondhatja magáról, hogy a 2007 óta tartó pályafutása során minden szezonban legalább egy versenyen felállhatott a pódium valamelyik fokára.

„Jó nap volt, és összességében jó hétvégét is zártunk. Hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak, amiért ilyen keményen készültek. Jól összeraktuk a stratégiát és a bokszkiállásokat is, egyedül azt sajnálom, hogy nagyon rosszul rajtoltam, így meg kellett küzdenem a Ferrarikkal azért, hogy visszazárkózzak” – nyilatkozta Hamilton.  „Egy jobb rajttal… Nem tudom, hogy tudtuk volna-e tartani a lépést az előttünk lévő srácokkal, de nem gondolom, hogy ekkora hátrányunk lett volna.”