Az idei Forma-1-es szezonban először nem Max Verstappen rajtolhat az élről, a Monacói Nagydíjra ugyanis a hazai pályán versenyző Charles Leclerc szerezte meg a rajtelsőséget. A Ferrari monacóija ezzel pályafutása 24., egyben a Ferrari 250. pole-pozícióját húzta be.

Leclerc mellől a mclarenes Oscar Piastri indulhat még az első sorból, mögöttük pedig Carlos Sainz kvalifikált a harmadik helyre a másik Ferrarival. Az időmérő edzés után Loïc Duval endurance-világbajnok autóversenyző készítette az interjúkat az első három helyezettel.

„Különleges érzés tölt el ezen a pályán egy időmérős kör után. Örülök a körnek, nagyon izgatott is vagyok miatta, azonban a múltban többször is megtanultam, hogy még nem minden a kvalifikáció” – jelentette ki Leclerc. „Bármekkora segítség, a vasárnapi verseny az, amire mindent össze kell raknunk.”

„Ez a múltban nem jött össze, most azonban erősebbek vagyunk. Meggyőződésem, hogy holnap nagyszerű dolgokat érhetünk, a cél pedig a győzelem” – folytatta a 26 éves versenyző. „Ehhez egy jó rajtra van szükségem, és ha ez megvan, reméljük, Carlos szintén jól rajtol majd, és egymás mögött fordulunk be az 1-es kanyarba. Ez lenne a tökéletes forgatókönyv, de történjen bármi, győznünk kell.”

Leclerc: Történjen bármi, győznünk kell 2

Charles Leclerc és Oscar Piastri (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

Noha több mint 1,5 tizedmásodperccel elmaradt Leclerc legjobb idejétől, Piastri úgy véli, ha összerakja a tökéletes kört, megakadályozhatta volna, hogy a monacói harmadjára is felállhasson a pole-ba a hercegségben.

„Ha a Q3-ban az első köröm második és a második köröm első felét összeraktuk volna, az elég lett volna” – értékelt az ausztrál. „Hibáztam egy párat a végen, de megérdemelte Charles. Egész hétvégén gyors volt, igaz, volt, amikor azt hittem, közel kerültünk hozzá. Persze, jó, hogy ott vagyunk az első sorban, de bármilyen optimista szeretnék lenni, nem könnyű itt előzni. Jó pozícióból indulunk, és van esélyünk rá, hogy jó napunk legyen holnap.”

Leclerc: Történjen bármi, győznünk kell 3

Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: Kym Illman/Getty Images)

Sainz viszont a harmadik hellyel sem csalódott, sőt, „előrelépésként” könyvelte el. „Egész hétvégén küzdöttem az önbizalmammal és az autóval kapcsolatos érzéseimmel. Nem vagyok teljesen boldog, mert jobb lett volna a pole-pozícióért harcolni, de az igazság az, hogy Charles kiváló munkát végzett” – mondta a spanyol.

„Valamiért küzdöttem a rövid etapokon, de a hosszúakon nagyon gyorsnak tűntem én is. Bízom benne, hogy holnap rendben lesz a tempónk. Itt a pályapozíció számít igazán, és ebből a szempontból veszítettünk az időmérőn” – folytatta Sainz. „Ez azonban Monaco, ahol bármi megtörtént, és mi is minden tőlünk telhetőt megteszünk. Az lesz a legfontosabb holnap, hogy nyerjünk Charles-lal.”