Ha Max Verstappen nem javítja meg a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj harmadik szakaszában azt a kört, amit először futott, akkor mindkét McLaren megverte volna. Erre végül nem kerül sor, a Red Bull hollandja zsinórban nyolcadik pole-pozícióját húzta be.

Mindez azonban nem jött volna össze egy számottevő szélárnyékozás nélkül. A második Q3-as körre ugyanis Verstappen Nico Hülkenberg mögött ment el, ez pedig +4 km/órás csúcssebességet, valamint 142 ezredmásodperc időnyereséget hozott neki csak a 2-es kanyarig.

Mondhatnánk, hogy a véletlen műve volt ez, de az igazság az, hogy nem.

Hülkenberg ugyanis szándékosan segítette a háromszoros világbajnokot.

A Haas versenyzője az időmérő után elmondta, viszonozni szerette volna, hogy Verstappen hasonló módon még a Q2-ben kisegítette őt. A német versenyző be is jutott a Q3-ba, épp a másik Red Bullban ülő Sergio Perez kárára. „Max és én kisegítettük egymást ezen a kvalin. Segített párszor a Q2-ben és viszonoztam a szívességet” – nyilatkozta Hülkenberg.

F1: Rivális segítette a pole-pozícióhoz Verstappent 2

Nico Hülkenberg és Max Verstappen (Kép: Bryn Lennon – Formula 1/Formula 1 via Getty Images)

Verstappen a leintést követően alátámasztotta a Hülkenberg által elmondottakat. „Szélárnyék-haverok voltunk” – mondta a háromszoros világbajnok. Hozzátette, hogy az extra sebesség ugyan megtréfálta a féktávon, mert lecsúszott kicsit a kanyarcsúcspontról a féktávon, de összességében segített neki a pole-pozíció megszerzésében. „Amikor egész hétvégén küszködsz, meg kell ragadni az ilyen apró előnyöket is, hogy elöl maradj” – fogalmazott.