Az eredményt tekintve nem szolgált újdonsággal a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj időmérő edzése, ez azonban pusztán a látszat. Bár Max Verstappen – aki pályafutása során 39. alkalommal rajtolhat majd az élről – zsinórban a nyolcadik pole-pozíciójával egyenlített Ayrton Senna rekordjával, nem volt könnyű helyzetben a Red Bull versenyzője.

A címvédő és háromszoros világbajnok mögött ugyanis egy tizedmásodpercen belül végeztek a McLaren versenyzői, Oscar Piastri és Lando Norris, ráadásul a Red Bull másik versenyzője, Sergio Pérez elvérzett a Q2-ben.

Az időmérő edzés után Davide Valsecchi, a GP2 (mostani nevén: Forma-2) 2012-es bajnoka készítette az interjúkat a leggyorsabb trióval.

„Eddig nehéz hétvégénk volt, még ma reggel is. Hihetetlenül boldog vagyok amiatt, hogy mégis a pole-ból indulhatok. Egyáltalán nem számítottam rá” – kezdte gondolatait Verstappen. „Az időmérő előtt végeztünk néhány módosítást az autón, és utána jobbnak érződött, így keményebben nyomhattam.”

„A pálya elképesztő. Határon autóztam az időmérőn is, végig közel voltam a kavicságyhoz, az utolsó kanyarban érintettem is. Nagyon magas az adrenalinszint.”

Amikor szóba került, hogy az újabb rajtelsőségével beállította Senna korábbi rekordját, így reagált: „Nagyszerűen kezdtük az évet, és nagyon különleges, hogy halálának 30. évfordulóján szereztük meg ezt a pole-t. Hihetetlen Forma-1-es pilóta volt, különösen az időmérőkön.”

F1: Újra legyőzheti Verstappent a McLaren 2

Az időmérő edzés első három helyezettje (b-j): Oscar Piastri (ausztrál, McLaren, 2.), Max Verstappen (holland, Red Bull, 1.), Lando Norris (brit, McLaren, 3.). (Fotó: Bryn Lennon/Formula 1/Getty Images)

„Egész jól sikerült, igaz, az utolsó kanyar nem állt össze annyira, de itt nehéz tökéletes kört futni” – mondta Piastri, aki mindössze 74 ezreddel maradt le az első rajtkockáról. „Nagyon boldog vagyok, és attól a pillanattól fogva jól is érzem magamat az autóban, hogy tegnap pályára léptünk.”

Az ausztrál elismerte, valóban karnyújtásnyira volt a pole-tól, de ennek az eredménynek is örül. „Meglátjuk, mit tehetünk. Azt hiszem, egész hétvégén határozottan jó volt a tempónk, de természetesen Maxszal és a Red Bull-lal is számolni kell, ahogy azt az imént láthattuk” – ecsetelte a 23 éves versenyző. 

„Azt gondolom, hogy igen” – vágta rá arra a kérdésre, nyerhet-e Imolában a McLaren. „A múltban azt mondtuk volna, hogy nem, de úgy gondolom, hogy a mostani teljesítményünkkel megtanultunk igent mondani.”

„A harmadik hely egyáltalán nem rossz” – szögezte le Norris, aki a két héttel ezelőtti Miami Nagydíj után immáron futamgyőztesként nyilatkozhatott. „Mindketten egy tizeden belül vagyunk. Minimálisak a különbségek, csapatként pedig nagyszerű hétvégénk van eddig. Oscar nagyszerű munkát végzett, éppúgy, mint Max” – beszélt elismerően kollégáiról.

„Izgalmasnak ígérkezik, így már várom a holnap. Egyre közelebb kerülünk: az is szép eredmény, hogy megvertük a Ferrarit. Szoros lesz, de jó versenyre számítunk holnap. Sok minden múlik majd az első körön, a stratégián és a bokszkiállásokon. Nehéz lesz.”