Nem mennek jól a dolgok a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) háza táján, a közúti közlekedés ügyei mellett több autósportos szakágat, közöttük a Forma-1-et is felügyelő nemzetközi szervezet sorra veszíti el vezető tisztviselőit.

Ahogy arról korábban a Vezessen is hírt adtunk januárban, 2023-24 fordulója környékén rövid időn belül távozott a „nők a motorsportban” bizottság vezetője, Deborah Meyer, az FIA-hoz 2023 elején közvetlenül a Forma-1-től átlépett dolgozó, Steve Nielsen, majd jött a formaautós bizottság műszaki igazgatója, az FIA előtt hosszú ideig a McLarennél dolgozó Tim Goss.

A legújabb távozó az FIA legelső vezérigazgatója, a 2022-ben újonnan létrehozott posztra kinevezett Natalie Robyn. A hölgy korábban bő másfél évtized alatt a Volvónál, a Nissannál és a DaimlerChryslernél szerzett komoly autóipari-vezetési tapasztalatokat.

Az alig másfél év után való lemondás okait nem közölte a szervezet. Az elnök, Mohhamed bin Szulajm megköszönte a munkát Robynnak, ő maga pedig azt nyilatkozta a kiadott közleményben, hogy élvezte a megbízatást, a szervezetet pedig annak tudatában hagyja el, hogy azt jobb állapotba sikerült hoznia.

A szakemberek, vezetők távozása azt mutatja, nincs minden rendben a szervezetnél, sokaknak nem tetszik Szulajm vezetési stílusa, tevékenysége. Az elnök már 2023 eleje óta háborúban áll a Forma-1-gyel a csapatok és a versenyek számát illetően, az adok-kapokban rövid, hamvába holt összeférhetetlenségi vizsgálatot is indított a mercedeses Wolff házaspár ellen, később ő kapott támadásokat zaklatás, majd az F1-es büntetések és versenyek manipulálásának kísérlete gyanúja miatt – az utóbbiak kapcsán elindított vizsgálatok érdemi eredmény nélkül zárultak.