A Forma-1-et is felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed bin Szulajm (nyitóképünkön középen) a tavalyi év kezdete óta áll harcban az F1-gyel, a mezőny bővítését, a versenynaptárt és egyéb kérdéseket illetően is ellentét van a sportág és a szervezet vezetője között.

A dubaji vezető tavaly decemberben hamvába holt vizsgálatot is indított a Mercedes-főnök Toto Wolff és neje, a korábban az FIA női tagozatát irányító Susie Wolff összeférhetetlensége kapcsán, majd az idei F1-es szezon elején felröppent – gyaníthatóan válaszlépésként, megtorlásként –, hogy korábban Szulajm a pozíciójával visszaélve befolyásolhatta a 2023-as Szaúd-arábiai Nagydíj végeredményét, emellett igyekezett szabotálni a négy évtized után visszatérő Las Vegas-i Nagydíj megtartását.

Az FIA belső vizsgálata azóta tisztázta Szulajmot a fenti ügyekben, ő pedig továbbra is határozottan, a teljes nemzetközi szervezet támogatásában bízva nyilatkozik.

„Egészen lenyűgözött az FIA tagszervezetei részéről érkezett támogatás. Az embereknek meg kell érteniük, hogy ők helyeztek abba a pozícióba, ahol vagyok. Nem a média, nem a Forma-1-es csapatok juttattak ide. Őket is tisztelem, de nem arra választottak meg, hogy az ő véleményükhöz igazodjak. Én a saját programomban megfogalmazottakhoz tartom magam” – mondta Sanghajban az AFP hírügynökségnek.

„Örülnék, ha az ellenem megfogalmazott vádak egyszerűen vádak maradtak volna, de a közvélemény már előre ítéletet mondott, pedig nincs rejtegetnivalóm. Az F1-eseknek amúgy nem volt annyi a pucájában, hogy személyesen keressenek meg. Én szégyenkezés nélkül, nyílt tekintettel mondhatom, hogy sportember vagyok, aki tartja magát a szabályokhoz. Tudom, hogy ki áll az egész mögött, de nem nevesíthetem” – folytatta.

Szulajm azt állítja, az F1 vezetésével, a jogokat jelenleg lízingelő FOM-mel jó a viszonya, a Red Bull-főnök Christian Horner munkahelyi zaklatási botrányát, belső hatalmi harcait pedig nem szeretné véleményezni.

„Nagyon jó a kapcsolat. Az FOM az FIA partnere, semmi gondom nincs velük. Szeretném folytatni az együttműködést. A Red Bullt illetően együtt érzek a tulajdonosokkal, de az FIA csak külső szemlélő, nem önthetünk olajat a tűzre. Bízom benne, hogy alapos belső vizsgálatot végeztek, a panaszos fél pedig fellebbezhet, ám az FIA-nak ehhez nincs köze.”