A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kedden közölte, hogy egy sajtóértesülés alapján összeférhetetlenségi vizsgálatot indít egy F1-es csapatfőnök és egy, a Forma-1-irányításában (FOM) dolgozó személy ügyében, ugyanis utóbbi bizalmas információkat adhatott át az előbbinek.

A Forma-1-et (is) felügyelő szervezet ugyan nem nevesített, de a Mercedes-csapat, valamint az FOM-nél a női nevelőszériát, az F1 Academyt igazgató Susie Wolff hamar kiadott, a vádakat határozottan visszautasító közleményei alapján gyorsan világossá vált, kikről van szó.

A bejelentésre a Forma-1-es csapatok szokatlan egységben reagáltak, a Mercedesen kívüli kilenc alakulat kis eltérésekkel ugyanazt a szöveget tartalmazó kommünikében jelezte, hogy nem ők indították el az ügyet, nem tettek bejelentést.

Egyelőre nem világos, miért is tette meg a lépést az FIA, egyes értelmezések szerint ez egy újabb manőver volt a sportág résztvevői és tulajdonosai, valamint az FIA-elnök Mohammed bin Szulajm közötti hatalmi harcban, mások szerint az elnök Toto Wolff iránt érzett személyes ellenszenve motiválta a dolgot, mindenesetre gyorsan kidurrant a lufi, csütörtök este a Nemzetközi Automobil Szövetség közleményben tudatta, hogy már le is zárták a kérdést.

„A Formula One Management (FOM) F1-es viselkedési kódexének és összeférhetetlenségi előírásainak vizsgálatát, valamint a[z F1 vezetésétől származó] az ezek alkalmazását illető megerősítéseket követően az FIA úgy értékeli, hogy az FOM rendszere megfelelően erős ahhoz, hogy ne szivároghassanak ki bizalmas információk” – kezdték.

„Az FIA megerősíti, hogy egyetlen személy ellen sem folyik etikai vagy fegyelmi eljárás. Az F1 felügyelőszervezeteként az FIA kötelessége, hogy őrködjön a nemzetközi motorsport integritása felett, és újra csak megerősíti a tisztesség és sportszerűség iránti elkötelezettségét” – szögezték le.

Hogy a Wolffékkal szemben belengetett vizsgálat kapcsán elért-e valamit az FIA a háttérben, nem tudni, talán csak évek múlva – vagy sosem – tudjuk meg, hogy teljes kudarc volt-e a húzás, esetleg sikerült-e valamit kicsikarni, valami alkut tető alá hozni, és ha igen, kitől, miről.

A Mercedes mindenesetre jogi válaszlépéseket fontolgat az ügyben.