Sem gumimágiával, sem a Ferrari közelségével nem sikerült kizökkenteni Max Verstappent a Forma-1-es Miami Nagydíj időmérőjén. A holland idei egykörös mérlege így továbbra is makulátlan, ami a számok nyelvén azt jelenti, hogy a mostani szezonban hatodjára, pályafutása során pedig 38. alkalommal rajtolhat az élről.

Verstappen azonban hátvéd nélkül vághat neki az 57 körös versenytávnak, ugyanis Charles Leclerc és Carlos Sainz is befurakodott a két Red Bull-pilóta közé, így Sergio Pérez csak a két ferraris mögé, a negyedik rajtkockába állhat fel. Az időmérő edzés után a korábbi IndyCar-versenyző, James Hinchcliffe készítette az interjúkat az első három helyezettel.

„Sikerült javítanunk az autón” – kezdte a mondandóját Verstappen. Nem tudom, mi az oka ennek, de minden évben, amikor itt vagyunk, rendkívül nehezen találom az összhangot az autóval és a gumikkal egy körön. A mai nap is az egyensúly megtalálásáról szólt, de azt hiszem, jó munkát végeztünk.”

„Nem ez volt pályafutásom legélvezetesebb köre, mivel nagyon csúszós volt a pálya, így nem is voltam túlságosan magabiztos. Mégis megvan a pole, és ez a legfontosabb” – folytatta a címvédő. „Határozottan úgy érzem, hogy egy kicsit jobban kontroll alatt tartjuk a dolgokat, remélhetőleg ez holnap is segíteni fog.”

F1: Ebben bízik Verstappen ellen Leclerc 2

Az időmérő edzés végeredménye (b-j): Charles Leclerc (monacói, Ferrari, 2.), Max Verstappen (holland, Red Bull, 1.), Carlos Sainz (spanyol, Ferrari, 3.). (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

„Úgy éreztem, hogy a határon autóztunk. Egész közel voltunk a Q3-ig, amikor azonban elkezdtük hajtani az utolsó egy-két tizedmásodpercért, a második és a harmadik szektorban elkezdtük elveszíteni a tapadást. Túlmelegítettük a gumikat” – nyilatkozta Leclerc.

„Bár ma elveszítettünk némi időt, holnap hosszú lesz a verseny, a sprinten pedig jó tempót diktáltunk. Remélem, egy kicsit nagyobb nyomás alá tudjuk majd helyezni Maxot.”

A Ferrari moancói versenyzője arra is kitért, hogy két esetben van esélyük elkapni Verstappent: az egyik, ha a rajtnál vadássza le, vagy ha utána egy másodpercen belül tud maradni a hollandhoz képest. „Itt szupererős a DRS, és ha az első kör után elveszítjük, nagyon nehéz lesz visszazárkózni DRS nélkül. Nem szabad szem elől tévesztenünk” – mutatott rá.

F1: Ebben bízik Verstappen ellen Leclerc 3

Sainz tudta, hogy megvan a tempója, de sajnálta, hogy a hétvégi korábbi részében nem tudta megmutatni. (Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images)

„Kár, amiért a sprinten nem tudtam megelőzni Danielt [Ricciardót – szerk.], mert tudtam, hogy megvan a tempónk” – bánkódott a korábbi teljesítménye miatt Sainz. „Tisztában voltam azzal is, hogy egy tiszta időmérővel a legjobb három között lehetek. Sikerült is végül néhány tiszta kört megtennünk, de nem volt egyszerű az új lágy gumikon sem. Minden kör felér egy kis kalanddal.”

„Nem tudhatod előre, hogyan változik a szél, és ezt szem előtt tartva egyáltalán nem voltak rossz köreink. Akármikor befejezel egy kört, mindig úgy gondolod, hogy sokkal gyorsabbat is mehettél volna, de itt szinte lehetetlen tökéletes kört összerakni.”