Úgy tűnik, minden követ megmozgat annak érdekében a Mercedes, hogy még az idén Forma-1-es üléshez juttassa patronáltját, az általuk „csodagyereknek” tartott Andrea Kimi Antonellit. A Miami Nagydíj pénteki napján a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) többek között a RacingNews365.com-nak is megerősítette, hogy hivatalos úton kérvényezték a 17 éves olasz felmentését az alsó korhatárra vonatkozó előírások alól.

„Az FIA kapott egy kérelmet, megvizsgáljuk” – közölte a portállal a szervezet. „Van egy protokoll, amit minden lehetséges szabályváltoztatás esetében követnünk kell.”

Még 2016-ban, a háromszoros és regnáló világbajnok Max Verstappen korai bemutatkozására tekintettel foglalták szabályba, hogy csak olyan versenyző indulhat a királykategóriában, aki betöltötte a 18. életévét. Amennyiben elutasítják a kérelmet, Antonelli – aki augusztus 25-én ünnepli a 18. születésnapját – leghamarabb a szeptemberi Olasz Nagydíjon mutatkozhat be.

Soron kívül érkezhet az F1-be a Mercedes versenyzője 1

Nagyon úgy fest, hogy Andrea Kimi Antonelli lehet a Forma-1 következő újonca – a kérdés csak az, hogy mikor. (Fotó: Eric Alonso/Formula 1/Formula Motorsport Limited/Getty Images)

Bár hivatalosan nem kommunikálták, sőt, a RaceFans hasábjain a Mercedes szóvivője határozottan tagadta, hogy a csapat szabálymódosításért vagy felmentésért az FIA-hoz fordult volna, a szálak a háttérben a brackley-i csapatnál érhetnek össze. Az ugyanis már hetek óta téma a nemzetközi sajtóban, hogy a 2025-ös szezont sem várnák meg Antonelli esetében az F1-es debütálással, így még az idei szezon közben helyet szorítanának neki, akár már a következő hétvégén.

Ha erre sor kerül, valószínűleg Logan Sargeant helyét venné át a Williamsnél. A legvadabb híresztelések szerint meg vannak számlálva a másodéves amerikai percei a Mercedes korábbi kulcsembere, James Vowles vezette grove-i alakulatnál – még az sem kizárt, hogy a mostani hétvégén, hazai közönsége előtt teljesíti az utolsó futamát.

Antonellinek ráadásul az F1-es szuperlicenszhez szükséges pontok szempontjából sincs miért aggódnia. Annak ellenére, hogy csak a mostani szezonban, a Forma-3 kihagyásával ejtette meg a bemutatkozását az F1 előszobájaként számontartott Forma-2-ben, 67 egységgel rendelkezik, ami bőven meghaladja a minimumként előírt 40 pontot. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt három évben négy nevelősorozatban koronázták bajnokká: az olasz és a német Forma-4-ben, valamint a Formula Regional európai és közel-keleti kiírásában.

Soron kívül érkezhet az F1-be a Mercedes versenyzője 3

Ami pedig Logan Sargeantet illeti, eddig is volt miért félnie, de most különösen. Elképzelhető, hogy Miamiban látjuk utoljára az F1-es mezőnyben? (Fotó: Chris Graythen/Getty Images)

Igaz, Antonelli számára nem indult a legjobban az F2-es idény, hiszen csak a kilencedik a bajnokságban, azonban ebben közrejátszik, hogy a Prema csapatként is gyengébben kezdte évet. Ezzel párhuzamosan megkezdte a felkészülést a pályafutását 2018 óta egyengető Mercedesszel: az elmúlt hetekben két tesztet is szerveztek neki – egyet a Red Bull Ringen, egyet pedig az imolai pályán, ahová két hét múlva akár F1-es versenyzőként térhet vissza.

Persze, egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy zöld jelzést adnak Antonelli idő előtti érkezésének, amit jól mutat, hogy amikor a Red Bull próbálta hasonló módon megkerülni a „Verstappen-szabályt”, hogy az évek óta az IndyCarban versenyző Colton Hertának biztosítson lehetőséget, az FIA nem volt hajlandó eltekinteni attól, hogy nem volt elegendő szuperlicensz-pontja.