A nyár közepén beindult pilótakeringő során még Colton Herta neve is felmerült: a tervek szerint a Red Bull karolta volna fel a hétszer IndyCar-futamgyőztest, de az esetében komoly hendikepet jelent, hogy nincsen elegendő pontja a Forma-1-es szuperlicenszhez. Mivel a 21 éves pilóta idén csak tizedik lett a tengerentúli sorozatban, a szükséges 40 helyett csupán 32 egység szerepel a neve mellett, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) külön engedélyére lett volna szükség.

Bár Hertával komolyan számolt a Red Bull, egyelőre nem várható az amerikai ifjonc érkezése: az FIA ugyanis hivatalosan elutasította a csapat kérelmét.

A tervek szerint úgy juttatta volna lehetőséghez Hertát a csapat, hogy miután vis maiorra hivatkozva megszerzik az engedélyét, a DTM-ben készítették volna fel az európai versenyzésre, mielőtt jövőre Cunoda Juki csapattársaként bemutatkozott volna az AlphaTaurinál. A pilótapiaci mozgolódások eredményeként ugyanis Pierre Gaslyt az Alpine-nal hozták szóba, ahol Esteban Ocon oldalán bukkanhat fel – ez a forgatókönyv továbbra is megvalósulhat, de addig is több kérdésnek tisztázódnia kell, például Nyck de Vries sorsával kapcsolatban.

Döntöttek arról, kivételeznek-e a Forma-1-ben 1

Colton Herta

A RacingNews365.com értesülései szerint az energiaitalosok tervek azért hiúsult meg, mert az indoklás alapján az előző IndyCar-szezonokat már nem érintette túlságosan a koronavírus, az FIA pedig nem volt hajlandó felülírni a saját szabályait. Herta számára így (átmenetileg) szertefoszlottak a Forma-1-es álmok, de folytathatja a szuperlicensz-pontok gyűjtését, például azzal, ha szabadedzéseken vesz részt.

Amint spekuláció szintjén felmerült Herta soron kívüli beengedése pár héttel ezelőtt, ennek eshetősége óriási zúgolódást váltott ki az F1-es közegben, az általános álláspont szerint ugyanis egy kivételes eset máris megkérdőjelezte volna a 2014 óta érvényben lévő szuperlicensz-pontrendszer értelmét, arról nem is beszélve, hogy a csapatok nevelőprogramjain, illetve a Forma-2-n és a Forma-3-on is csorbát ejtett volna.