Nagy meccs zajlott a Forma-1-es Kínai Nagydíj sprintjének 16-17. körében: Fernando Alonso Aston Martinja mögött két Ferrari és egy Red Bull tornyosult, a támadók során Carlos Sainz vezette. A két spanyol csatába bonyolódott, mely látványos volt és több kanyaron keresztül zajlott, ám összeértek, Alonso jobb első defektet kapott és végül be sem fejezte a sprintet.

A meccsből egyébként Sergio Perez jött ki a legjobban a Red Bull-lal azok után, hogy egy alkalommal Alonso még vesztes pozícióból is beszúrt ferraris honfitársa mellé.

A stewardok meglátása szerint ez a beszúrás, illetve az ezzel járó ütközés, összeérés Alonso felelőssége volt, ezért megbüntették. Tíz másodpercet adtak versenyidejéhez (ez jelen esetben értelmezhetetlen, mert kiesett), valamint három büntetőpontot kapott. Ezzel már hat egység szerepel a neve mellett az ausztráliai trükkös fékezéses sztori után.

A tíz másodperces büntetés elsőre szigorúan hathat, de az idei évre ez vált standarddá, kiindulási ponttá a korábbi öt másodperc helyett.