A Forma-1-es versenyzőknek minden szezonra újra kell nevezniük, az induláshoz elengedhetetlen csúcskategóriás „versenyjogsi”, az ún. szuperlicenc megújítása pedig pénzbe kerül.

Az alapdíj mindenki számára 10 400 euró (3,96 millió Ft), melyhez az előző szezonban szerzett pontok után egységenként 2100 euró (800 ezer Ft) adódik hozzá.

Miután a Red Bull-os Max Verstappen idén 22-ből 19 futamot megnyerve, rekordszámú 575 pontot gyűjtve húzta be harmadik világbajnoki címét, a hollandtól 1 217 900 eurót (bő 464 millió Ft) vár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Összevetésképp: a 2023 után jövőre is induló versenyzők közül a legkevésbé eredményes, Logan Sargeant ennek mindössze bő egy százalékáért újíthatja meg szuperlicencét, idei egy pontocskájával „alig” 12 500 euróra (4,76 millió) jön ki a Williams amerikai újoncának díja.

Az óriási eltérés nem tetszik Verstappennek.

„Szerencsére a csapat fizeti ezt ki” – árulta el a holland Viaplaynek. „De úgy vélem, normálisabb arányokra lenne szükség. Persze gyanítom, hogy amikor ezt [a díjat – a szerk.] írásba foglalták, senki nem számított arra, hogy valaki ennyi pontot szerez majd.”