A Forma-1-es Las Vegas-i Nagydíj egyik legnagyobb felzárkózását mutatta be Esteban Ocon, akit – George Russell öt másodperces büntetése után – negyedikként intettek le az Alpine-nal, pedig csak a 16. helyről rajtolhatott.

A szombati időmérő edzésen már a Q1-ben búcsúzó egyszeres futamgyőztes az 50 körös vágta után azt nyilatkozta, vasárnap hozta meg a gyümölcsét, hogy a csapat az elmúlt hetekben – azok minden nehézsége ellenére – kitartott.

„Őrült időszakon vagyunk túl, és tegnap még úgy tűnt, folytatódik a rossz sorozatunk. Hat nehéz versenyen vagyunk túl Szingapúr óta, tele incidensekkel és kiesésekkel, sok pontot szórtunk el, ma azonban fordult a helyzet” – összegzett Ocon a leintés után. „Jó, hogy nem hagyott alább a hitünk, ahogyan a kemény erőfeszítéseink sem. Tovább nyomtuk. Fantasztikus munkát végzett a csapat mind az időmérőn, mind a versenyen. Sikerült életben tartanunk a gumijaink, ez hozott változást.”

Nem hallotta meg a csapatutasítást az F1-es pilóta 2

Ocon a második legerősebb versenyét teljesítette az idén: előkelőbb pozícióban csak Monacóban végzett, ahol dobogós lett. (Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images)

Az Alpine szempontjából ugyanakkor volt egy kifejezetten érdekes mozzanata a versenynek, melynek során egymással csapott össze Ocon és a csapattársa, a sokáig jobb helyzetben lévő Pierre Gasly. Bár előbbitől azt kérte a csapat, maradjon Gasly mögött, mégis megelőzte – az enstone-i gárdánál nem először adódott félreértés csapatutasítás miatt, ám Ocon azt állította, ezután nem hallotta tisztán az üzenetet.

„Azt hiszem, Pierre-nek öregebbek voltak a gumijai” – magyarázta a 27 éves francia. „Azt mondták nekem, hogy tartsam a pozíciót, de akkor még nem tudtam, hogy erről van szó. Az egyetlen dolog, amit hallottam az üzenetből, a pozíció szó volt. Az utasítást pedig már előzés közben kaptam. Ha a csapat arra kért volna, hogy adjam vissza a pozíciót, rögtön megtettem volna” – szabadkozott.

Nem hallotta meg a csapatutasítást az F1-es pilóta 3

Egymással is harcoltak az Alpine pilótái Las Vegasban. Bár Gasly kilátásai voltak jobbak, különösen a futam első felében, végül Ocon szakított nagyot a kaszinóvárosban. (Fotó: Chris Graythen/Getty Images)

Gasly eközben a futam utolsó harmadában a pontszerzők közül is kicsúszott, 11. lett. Ocon az idei második legerősebb eredményével négy pontra közelítette meg csapat- és honfitársát az egyéni bajnokságban az abu-dzabi szezonzáró előtt, a konstruktőrök között azonban már betonbiztos az Alpine hatodik helye.