Noha a Forma-1-es Las Vegas-i Nagydíj időmérő edzésének eredménye alapján a második helyről rajtolhatna Carlos Sainz, a vasárnapi futamnak csak a 12. pozícióból vághat neki. Nagy visszhangot keltett ugyanis a Ferrari pilótájának tízhelyes rajtbüntetése a hétvége elején, amit annak ellenére szabtak ki, hogy az autójában azok után kellett több komponenst kicserélni, hogy azokat az első szabadedzés első perceiben felszakadó aknafedél rongálta meg.

Igazságtalannak vélt büntetése miatt még a kvalifikáció után is bosszantotta a spanyolt, aki később kijelentette, biztos benne, hogy a rivális csapatok járták ki, hogy a versenyfelügyelők a körülmények ellenére se tekintsenek el a büntetéstől.

„Egyértelmű, hogy biztonsági probléma volt a pályán, ami az autómat is tönkretette” – idézte Sainz szavait a RaceFans. „Öt órát vett igénybe, mire a szerelőim teljesen újjáépítették az autót. Ezen felül tízhelyes rajtbüntetést kaptunk olyasvalamiért, amiért nem kellett volna. Egyszerűen csalódott vagyok, ugyanakkor nem vagyok meglepve. Sok olyan eset történt ebben az évben, melyek során bebizonyosodott, hogy sokkal jobban tudna csinálni dolgokat ez a sportág.”

F1: Összeesküvést lát a büntetése mögött Sainz 2

Carlos Sainz (Fotó: Kym Illman/Getty Images)

A 29 éves versenyző meglepetten hallotta azt is, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) nincsen jogköre arra, hogy vis maior esetén felülbíráljon efféle helyzeteket. „A szabályok, az irányítótestület, a csapatok… Nem tudom, ebben a helyzetben többet vártam volna a sporttól” – hangoztatta kritikus álláspontját. „Biztosan vannak rivális csapatok, akik drukkoltak is a büntetésemért, ami bizonyos szempontból meglep.”

„Másfelől túl régóta vagyok a sportban ahhoz, hogy tudjam, mindez az üzletről szól. Túlságosan sok pénz múlik az év végi eredményeken a konstruktőröknél, hogy ne harcoljanak ki egy esetleges büntetést velem szemben. Ugyanakkor, mint mondtam, nem vagyok meglepve. Rendkívül csalódott vagyok, és őszintén szólva felháborít az egész helyzet” – bosszankodott tovább Sainz.

Verstappen szabályváltozást sürget

A témában Max Verstappen is megszólalt, és a háromszoros világbajnok osztja Sainz álláspontját, vagyis a Ferrarinak kedvezőtlen döntés mögött valóban a riválisok nyomásgyakorlása állhat. „Ehhez változtatni kell a szabályokon” – szögezte le a Red Bull pilótája az időmérő edzést követő sajtótájékoztatón.

F1: Összeesküvést lát a büntetése mögött Sainz 3

Max Verstappen (Fotó: Mario Renzi/Formula 1/Getty Images)

„Ugyanaz a helyzet áll fenn, mint amikor azért veszíted el a motor egyes részeit, az energiatároló, vagy bármi ilyesmit, mert kilöknek, nagy balesetet szenvedsz el. Először is ezen kell változtatni, és figyelembe vehetnék ezeket a tényezőket, ha mérlegelik, hogy kiszabjanak-e egy büntetést, vagy sem.”

Verstappen azonban azt is hozzátette, hogy nem engedné, hogy a kérdésbe a csapatoknak beleszólásuk legyen, mert „biztos, hogy ellene fognak szavazni”. „Nagyon kemény ez így Carlosszal, de minden csapatnál ugyanebben a politikai környezetben vagyunk” – taglalta a holland. „Saját magukra gondolnak, és azt fogják mondani, hogy nem, büntessék csak meg.”