Felhős, ugyanakkor száraz időben, 28 Celsius-fokos levegő-, illetve 40 Celsius-fokos aszfalthőmérséklet mellett folytatódott a Forma-1-es Japán Nagydíj hétvégéje a pénteki második szabadedzéssel. Hasonlóan az első szabadedzéshez, ezúttal is az körvonalazódott, hogy a Red Bull múlt hétvégi, szingapúri kisiklása egyszeri alkalom volt. Fontos a csapat számára a mostani hétvége, mivel jó esély mutatkozik rá, hogy ezen a hétvégén bebiztosítja az újabb konstruktőri bajnoki címet, már amennyiben:

  • legalább egy ponttal többet szerez a Mercedesnél,
  • valamint nem veszít 23 egységnél többet a Ferrarival szembeni előnyéből.

A versenyzők várakozás nélkül rajzottak ki a pályára a második tréning elején, annyira, hogy tíz percen belül mindenki rendelkezett legalább egy mért köridővel. Erre az a magyarázat, hogy tovább próbálgatták a Pirelli által biztosított tesztgumikat, amik a 2024-es szezonban az egyik legkeményebb, C2-es keveréket válthatják.

Az első körök után a világbajnoki éllovas Max Verstappen ugrott az élre 1:31,377-tel, ami majdnem három tizedmásodperccel gyorsabb volt annál a körnél, amivel toronymagasan az élen zárt – magyar idő szerint – péntek hajnalban. Az edzés felénél elkezdtek javulni a köridők, ahogy egyre többen próbálkoztak a lágy gumikkal: előbb a mclarenes Lando Norris, majd Charles Leclerc vette át a vezetést. Az első 1:30-as időt mégis Verstappen szállította (1:30,688), aki ezzel visszaszerezte az első helyet.

Megszakították az F1-es szabadedzést Japánban 2

Néhány perc kivételével Max Verstappen a második szabadedzést is uralta Szuzukában. (Fotó: Bryn Lennon/Formula 1/Getty Images)

Sokáig úgy tűnt, hogy egy-két kivételtől eltekintve gördülékenyen, komolyabb vezetői hibák nélkül ketyeg le a 60 perces gyakorlás, de az utolsó két percre a piros zászlók is előkerültek Szuzukában:

Pierre Gasly csapta a falnak az Alpine-t a Degner-kanyarok kijáratánál.

Néhány perccel korábban Oscar Piastri (McLaren) és Logan Sargeant (Williams) ugyanott látogatta meg, ám a szándékosságot sem lehetett kizárni, és azért hagyhatták el a pályát – ahelyett, hogy hagyták volna az autót lovagolni a kerékvetőn –, hogy így kíméljék a padlólemezt. Gasly esetében viszont a lassításból kiderült, hogy elfékezte magát a 8-as kanyarban.

Mivel az edzés utolsó harmadában inkább a hosszabb etapok kerültek előtérbe, változatlan maradt a sorrend. Verstappen így az első után a második edzést is az élen zárta, megelőzve Leclerc-t, Norrist, illetve a helyszínre a Szingapúri Nagydíj győzteseként érkező Carlos Sainzot. A Ferrari spanyolja mögött George Russell (Mercedes), Fernando Alonso (Aston Martin), az ismét remeklő Alexander Albon (Williams), valamint Oscar Piastri (McLaren) végzett a nyolcadik hellyel bezárólag.

Sergio Pérez viszont több mint egy másodperccel kikapva a csapattársától csak a kilencedik lett, megelőzve az Alfa Romeó-s Valtteri Bottast, a másik nagy meglepetést pedig Lewis Hamilton szolgáltatta, aki mindössze a 14. időt autózta a Mercedesszel.

Megszakították az F1-es szabadedzést Japánban 3

A második szabadedzés végeredménye

A hétvégi Forma-1-es program a harmadik szabadedzéssel folytatódik Szuzukában, ami magyar idő szerint szombaton 4:30-kor kezdődik, melyet 8 órás kezdéssel már az időmérő edzés követ.