Az imolai Autodromo Enzo e Dino Ferrarin ma már az Emilia-romagnai Nagydíj szabadedzései zajlanának, ám a régiót sújtó árvízhelyzet miatt már szerdán lefújták a 2023-as idény hatodik fordulóját.

A csapatok többsége azóta már úton van a következő helyszín, Monte-Carlo felé – nem kellett sokat pakolniuk, hiszen a pályán a kicsomagolásra sem igazán volt lehetőségük –, ám a kisebbik Red Bull-alakulat, az AlphaTauri továbbra is benne van a dolgok sűrűjében.

Az istálló központja alig negyedórányira fekszik a pályától, Faenza tehát ugyanannyira érintett a természeti katasztrófa kapcsán, mint Imola és Bologna megye többi települése.

Kedd éjszaka számos csapattag – és hozzátartozóik – a gyárban éjszakázott, mivel otthonaikat elöntötte a víz, a hétvége lefújását követően pedig beálltak a mentési, helyreállítási munkákba, még a csapat japán pilótája, Cunoda Juki is Faenza utcáin takarít a napokban.

„Egy szörnyű éjszaka után súlyosan érintett a város: por, sár, benzinszag mindenütt. Az embereknek pillanatnyilag az élelemhez és fedél alá jutás is gondot jelent, sokakat evakuáltak az otthonaikból” – írta még szerdán Cunoda, aki tavaly költözött a központ közvetlen közelébe.

A japánról a közösségi médiában több kép is megjelent, ahogy kollégáival közösen serénykednek Faenzában.

Az AlphaTauri másik versenyzője, a holland Nyck De Vries azért nem dolgozik velük, mert ő még a csapat központjába sem tudott eljutni. Csütörtökön érzékletes beszámolót adott a katasztrofális körülményekről.

„Kedd éjszaka, 11.30, úton vagyok Faenzába a másnapi PR-es napra. Szakad az eső, Faenza már víz alatt, nem is tudok eljutni a szállodámba. Az autópályára való visszatérés sem opció. Egy kis faluban ragadtam, ahol már teli az egyetlen szálloda. Szerencsére a McLaren-csapat egy része is ugyanott húzódott meg, az első emelősük, Frazer befogadott a szobájába” – kezdte a történetet az újonc.

„Másnap reggelre a szálloda hallját vészszállássá alakították azok számára, akik az éjszaka folyamán elhagyni kényszerültek az otthonaikat. Az F1-es bejelentést követően egyetlen lehetőséget láttam a hazatérésre, a Firenze felé való kerülést. A hegyeken való kalandos, a falvak lakói és hatóságok segítségével teljesített átkelést követően végül épségben megérkeztem. Minden egyes embernek köszönöm a segítséget! Szívmelengető volt látni, hogy mindenki törődik a másikkal” – folytatta.

Az AlphaTauri egyébként gyűjtést is indított a bajbajutottak megsegítésére.

Ami a Forma-1 olasz „nemzeti csapatát”, a Ferrarit illeti, a maranellói márka 1 millió eurós (375 millió Ft) adománnyal segíti a katasztrófaelhárítási munkákat.

„A nehéz időkben a Ferrari mindig odaállt a közösség mellé. Szerettünk volna konkrét és azonnali segítséget nyújtani a súlyos természeti katasztrófa által sújtott Emilia-Romagna lakosságának” – monda a Ferrari vezérigazgatója, Benedetto Vigna.