A Forma-1-es Kanadai Nagydíj hétvégéjén több fordulatot is vett a delfinezés, illetve az ahhoz történő hozzáállás. A Nemzetközi Automobil Szövetség előbb fellépett, majd kihátrált megoldási szándékával, mondván, hogy még adatot gyűjtenek a megfelelő szabályváltoztatáshoz. Ezt egyesek támogatták, mások alapjaiban ellenezték.

A Mercedes, akit leginkább érint a delfinezés, ráadásul újabb szálkát jelentett a többiek szemében, az Alpine például az óvást fontolgatta, miután meglátták az Ezüstnyilakon az extra padlólemezmerevítő rudacskát – utóbbit végül levették a kocsikról.

Mindez igencsak felbőszítette Toto Wolff csapatfőnököt. “Ez egy olyan sport, ahol mindenki előnyt próbál szerezni vagy megtartani. Ez a szituáció azonban túlmegy ezen” – utalt a delfinezésre az osztrák szakember. “Minden pilóta – legalábbis csapatonként legalább egy – azt mondta, hogy fájdalmat éreztek Bakuban, nehezükre esett pályán tartani az autót, vagy homályosan láttak.”

F1: Szánalmasnak tartja a riválisokat a Merci-főnök 2

Toto Wolff

“Minden csapatfőnök próbálja manipulálni, hogy mi hangozzon el, hogy megtarthassák előnyüket. Politikai játszmákat folytatni, amikor az FIA előjön egy gyors megoldással, álnok dolog. Minden autó – nem csak a Mercedesről beszélek -, minden autó küszködött Bakuban így vagy úgy, és itt is” – célzott Montrealra Wolff.

“Nem lehet megbecsülni ennek a hosszú távú hatásait. Mindig biztonsági kockázatot jelent ez, és egyszerűen szánalmas, hogy jönnek a kis manipulációikkal a háttérben” – célzott a riválisokra a Mercedes csapatfőnöke.