Miközben a Forma-1-es Kanadai Nagydíj vizes pályán megrendezett kvalifikációja sokaknak kiugró eredménnyel zárult, vannak, akiknek nem a tervek szerint alakult. Ilyen volt például Sergio Pérez, aki a Q1-ből is épphogy továbbjutott, majd a második szakaszban a 3-as kanyarnál TecPro-falnak csúszott. Próbált kitolatni szorult helyzetéből, de elődjével, a williamses Alexander Albonnal ellentétben ez nem sikerült neki, a megrongálódott első szárny ugyanis beszorult a fal alá.

Ez a mexikói számára az időmérő edzése végét jelentette, így a versenyt csak a 13. rajtkockából kezdheti meg. „Hátramenetbe tudtam kapcsolni, de beszorult az első szárnyam a TecPro alá” – kezdte az időmérő után Pérez. „Hibáztam, amit a csapat miatt nagyon sajnálok. Sajnálatos módon ma cserbenhagytam őket. Már a vasárnapra gondoltam, és remélhetőleg menteni tudom a menthetőt” – tette hozzá, erős pontszerzésben reménykedve.

Felmerült, hogy esetleg valamilyen műszaki probléma vezetett Pérez balesetéhez, de a vb-tabella jelenlegi második helyezettje határozottan tagadta, hogy erről lenne szó.

„Szenvedtem a fékekkel, gondolom, hidegek voltak. Az előző körben ráadásul elfékeztem magam a 10-es kanyarban, ami miatt a gumikat is elkockáztam. Valószínűleg emiatt nem voltam jó helyzetben, így amikor be akartam fordulni a 3-as kanyarba, már csak utas voltam. Amint ráléptem a fékre, éreztem, hogy sok lesz” – magyarázta a történteket.

F1: Cserbenhagyták a Red Bullt, pipa a főnök 2

Sergio Pérez

Balesetekor Pérez már azon versenyzők között volt, akik átmeneti (intermediate) esőgumikra váltottak, elmondása szerint pedig „trükkösek és nehezek” voltak a körülmények, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő rontotta el.

Mindeközben a másik Red Bull-lal Max Verstappen az első rajtkockáig menetelt, Péreznek pedig csak a felzárkózás reménye marad. „Próbálom minimalizálni a károkat, és csak az első kör után kezdek majd el támadni” – utalt a lehetséges rajt utáni balesetek kockázatára. „Utána meglátjuk, mire leszünk képesek.”

Az elmúlt hetekben kimagasló formában versenyző és ezzel a bajnoki címért is bejelentkező Pérez balesete Dr. Helmut Markót, a Red Bull csapatfőnökét sem töltötte el örömmel. A német Sky stábjának azt nyilatkozta, azon a ponton a mexikói 20 méterrel fékezett később, mint csapattársa, „ebből pedig semmi jó nem sülhetett ki”.

F1: Cserbenhagyták a Red Bullt, pipa a főnök 4

Sergio Pérez

„Egyformán kezeljük mindkét versenyzőnket, azonban, ha Checo világbajnok akar lenni, ahhoz le kell győznie Maxot” – tette hozzá az osztrák. Hozzátette: ebben az esetben az ilyen hibák megengedhetetlenek, márpedig ezzel Pérez a tavalyi önmagát idézte. „Öt-hat tizedmásodperccel volt Max mögött, esőben még messzebb. Remélem, hogy a versenyen fel tud zárkózni, szerintem az első öt elérhető lehet” – tekintett előre.