A Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj hétvégéjén már beszámoltunk arról, hogy a sportág vezetése nem tett le arról, hogy növeljék a szombati sprintek számát: 2023-ban az eddigi három helyett már hatot akart rendezni a Forma-1.

Kedd estig ennek egyetlen akadálya volt mindössze: a csapatok beleegyezése kellett ahhoz, hogy változás következzen be. Az istállók rá is bólintottak a tervekre az F1 Commission legutóbbi ülésén, ám jött egy váratlan akadály: a Nemzetközi Automobil Szövetség.

Az FIA közleményben indokolta meg, miért szavazott nemmel a bővítésre. Indoklásuk szerint szeretnék jobban megvizsgálni, hogy a szombati 100 km-es versenyek milyen hatással vannak a pálya mellett dolgozó személyzetre, legyen szó pályabírókról vagy épp a csapatok szerelőiről.

Ez mind szépen és jól hangzik, azonban több forrás is úgy tudja, azért nem ment bele a sprintszám emelésébe Mohammed bin Szulajm FIA-elnök, mert valójában pénzt szeretne mindezért cserébe a Forma-1-től a szövetség részére. Mindezt persze a tárgyaló felek nem fogadták jól.

Jelen állás szerint három forgatókönyv lehetséges a folytatással kapcsolatban:

  • nem fizet a Forma-1 az FIA-nak, de a sprintek száma sem nő
  • nem fizet a Forma-1 az FIA-nak, viszont enged a szövetség és nő a sprintek száma
  • fizet a Forma-1 az FIA-nak és nő a sprintek száma.

A lehetőségeket felvázolva látszik tehát, hogy nagy eséllyel még több sprintes helyosztó lesz szombatonként sokak bánatára.