F1: Verstappen győzött Imolában, nagyot bukott a Ferrari

Sima rajt-cél győzelmet aratott Max Verstappen a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíjon. A Red Bull sikerét Sergio Perez tette teljessé, Charles Leclerc csak 6. lett az egyedül célba érő Ferrarival: hibája után a dobogós helyét Lando Norris örökölte meg.

F1: Verstappen győzött Imolában, nagyot bukott a Ferrari

Csak a biztonsági autó volt képes arra, hogy Max Verstappen előtt autózzon a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíjon. A Red Bull hollandja dominált Imolában, hiába esett az eső a futam előtt, majd száradt fel a pálya. Nyomában Sergio Perezzel maximalizálták csapatuk számára a megszerezhető pontokat, miközben a Ferrari óriásit betlizett.

Carlos Sainz az egyik vörös autóval már rögtön a rajt után kiesett: a spanyol elásta a kavicságyban a Ferrarit, miután kiforgatta őt Daniel Ricciardo a McLarennel. Charles Leclerc tempója az egész futam során hiányzott a Red Bullok sebességéhez képest. A monacói a verseny végén erőltette túl a dolgokat: a harmadik helyen autózott, amikor megforgott, és csak a fal állította meg. Szerencséjére megúszta egy szárnytöréssel, de az újabb szervizzel annyi idő elment, hogy végül csak a hatodik helyen látta meg a kockás zászlót.

A dobogó harmadik fokának Lando Norris örülhetett így, aki szinte végig üres pályán autózott: nem volt elég gyors az élmenőkhöz képest, de gyorsabb volt a mögötte végző George Russellnél (Mercedes) és Valtteri Bottasnál (Alfa Romeo).

Leclerc mögött pontot szerzett még Cunoda Juki (AlphaTauri), Sebastian Vettel (Aston Martin), Kevin Magnussen (Haas) és Lance Stroll (Aston Martin). Lewis Hamilton a másik Mercedesszel a pontok közelébe sem került: csak 13. lett a hétszeres világbajnok, miután mindig valaki mögé be volt ragadva, előzni pedig egyszerűen nem tudott. A brit még kört is kapott Verstappentől.

Sainzon felül Fernando Alonsónak kellett még feladnia a futamot, miután Mick Schumacher (Haas) hozzáért az Alpine-hoz hátsó kerekével és átlyukasztotta azt.

F1: Verstappen győzött Imolában, nagyot bukott a Ferrari 1

A teljes eredménylista

A pontversenyek állása:

 1. Leclerc – 86 p
 2. Verstappen – 59 p
 3. Perez – 54 p
 4. Russell – 49 p
 5. Sainz – 38 p
 6. Norris – 35 p

A pilóták közül már csak Schumachernek és Latifinek nincs pontja.

 1. Ferrari – 124 p
 2. Red Bull – 113 p
 3. Mercedes – 77 p
 4. McLaren – 46 p
 5. Alfa Romeo – 25 p
 6. Alpine – 22 p

A kettős Aston Martin-pontszerzésnek köszönhetően már minden csapatnak van pontja.

A bajnokság két hét múlva Miamiban folytatódik.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Azok után, hogy vasárnap délben leszakadt az ég, vizes pályán, 12 fokos levegő- és 18 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2022-es szezon negyedik Forma-1-es futamára, az Emilia-romagnai Nagydíjra.

A sprintfutamon aratott győzelmét követően Max Verstappen indulhatott az első helyről a Red Bull-lal a ferraris Charles Leclerc elől. Őket csapattársaik, Sergio Perez és Carlos Sainz követték, a harmadik sort pedig a McLaren párosa, Lando Norris és Daniel Ricciardo sajátította ki. Valtteri Bottas várhatta a hetedik helyről Alfa Romeójával a piros lámpák kialvását, a legjobb tízbe pedig befért még egy Haas-szendvicsben Fernando Alonso az Alpine-nal. A legjobb Mercedes-pilóta George Russell volt a 11. helyen, Lewis Hamilton csak a 14. helyről vághatott neki a 63 körös futamnak.

F1: Verstappen győzött Imolában, nagyot bukott a Ferrari 2

Büntetést kapott a másik Alfa Romeo-pilóta, Csou Kuan-jü: a kínai csak a bokszból rajtolhatott azok után, hogy összetörte autóját, a javítás miatt pedig megszegte csapata a parc fermé szabályokat.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben az egykiállásos taktikai változatok lehettek volna, de iránymutatásuk elveszítette jelentőségét a már említett okok miatt. A futamot mindenki átmeneti abroncsokon kezdte.

vége 0 új esemény

2022 Forma-1 Emilia-romagnai Nagydíj

15:06

Rajt/1. kör

A Ferrarik beragadtak a rajtnál, Perez és Norris jött fel Verstappen mögé. Sainz Ricciardóval együtt kicsúszott az első sikánnál, a Ferrari spanyolja elásta autóját a kavicságyban, így kiesett. Leclerc visszaesett a negyedik helyre, a nagy győztes pedig Russell volt, aki előretört a hatodik helyre.

Az elakadt Ferrari miatt pályára küldték a biztonsági autót.

15:07

2. kör

Az állás: Verstappen, Perez, Norris, Leclerc, Magnussen, Russell, Bottas, Alonso, Vettel, Cunoda.

15:08

3. kör

Az aszfalt szépen lassan száradt, de a felvezető körön 20-25 percre tették az újabb esőfelhő érkezését a rádiózások.

15:12

4. kör

“Gyorsan szárad a pálya” – tájékoztatta csapatát Leclerc, akinek azt mondták, 20 körig biztosan nem fog még esni. A biztonsági autó a kör végén a bokszba hajtott, folytatódott a száguldás.

15:13

5. kör

Az újraindítást követően mindenki maradt a helyén az élmezőnybe, Alonso azonban visszacsúszott a tizedik helyre. Leclerc nézelődött Norris mögött, keresve a mihamarabbi előzési lehetőséget.

15:15

6. kör

Alonso újabb pozíciókat veszített, még két helyet veszített, így már csak 12. volt a spanyol. Alpine-ja nem volt 100 százalékos, autója gyakorlatilag kilyukadt.

15:19

8. kör

Leclerc feljött a harmadik helyre Norris megelőzésével, hátránya 6 másodperc volt az élen álló Verstappen mögött. A pályán közben megjelentek az első valóban száraz foltok is.

15:20

9. kör

Az állás: Verstappen, Perez, Leclerc, Norris, Magnussen, Russell, Bottas, Vettel, Cunoda, Stroll. Hamilton ekkor épp Strollt üldözte a 11. helyen.

15:21

10. kör

“Még mindig nem elég száraz a pálya” – célzott Verstappen az esetleges gumiváltásra, de a pilóták már keresték a vizesebb részeket, hogy hűtsék átmeneti gumijaikat.

15:22

11. kör

Russell Magnussen ellen vívott az 5-6. helyen, a Mercedes jobban mozgott a pályán, mint a Haas.

15:24

12. kör

Magnussen és Russell oda-vissza előzték egymást, de ezzel csak Bottas járt jól, aki teljesen utolérte őket. Végül Russell még a következő célegyenes előtt, a felső sikánban beszúrt a Haas mellé, és elöl is maradt.

15:26

13. kör

Nagyon enyhe esőt várt a McLaren a következő percekben, miközben Bottas is elment Magnussen mellett.

15:27

14. kör

Az élen közben Verstappen közel két másodperccel növelte előnyét a harmadik Leclerc előtt, de a monacói fokozatosan közeledett Perez mögé. Ekkor már csak két másodperc volt köztük a különbség.

15:29

15. kör

Verstappen csúszkálásra panaszkodott. A száraz ív már egyértelműen kialakult a pálya minden pontján, de közeledett az eső a csapatok szerint…

15:29

16. kör

Az állás: Verstappen, Perez, Leclerc, Norris, Russell, Bottas, Magnussen, Vettel, Cunoda, Stroll.

15:31

17. kör

Hamilton Stroll mögé beragadva autózott a rajt óta, és nem talált fogást az Aston Martinon.

15:32

18. kör

Ricciardo a nap bátor embere: elsőként váltott száraz gumikra a mezőnyből, de ezt kockázat nélkül megtehette az utolsó helyen.

15:34

19. kör

Ricciardo példáját többen is követték: Vettel, Gasly és Albon is slickre váltott. Leclerc utolérte Perezt, de ekkor a Red Bull mexikóija is cserélt, ahogy Russell, Bottas vagy épp Magnussen is.

15:37

20. kör

Verstappen és Leclerc egyidőben jártak a bokszban: mindketten közepes gumikra váltottak. Leclerc ugyan Perez elé tért vissza a pályára, de a mexikói a már üzemmeleg abroncsokon visszaelőzte a monacóit.

15:38

21. kör

Mindenki száraz közepes gumikra váltott. Az állás: Verstappen, Perez, Leclerc, Norris, Russell, Bottas, Vettel, Magnussen, Cunoda, Stroll.

15:39

22. kör

Vizsgálat indult Ocon ellen, akit veszélyesen engedett ki a csapata Hamilton elé. A brit egyébként a kiállás után a 14. helyen autózott.

15:40

23. kör

Leclerc teljesen utolérte Perezt, a monacói szinte tolta le maga elől a Red Bullt. Ocon közben meg is kapta 5 másodperces időbüntetését a veszélyes kiengedésért.

15:42

24. kör

Perez rákapcsolt: a leggyorsabb kört is megfutva egy pillanat alatt leszakította maga mögül Leclerc-t.

15:44

25. kör

Mick Schumacher csalogatta elő a sárga zászlót egy megforgás miatt. A német visszaesett az utolsó, 18. helyre.

15:45

26. kör

Cunoda mögött komoly dugó alakult ki a 9. helyről hátrafelé, 4-5 autó is közelről üldözte egymást.

15:47

27. kör

Cunoda ellépett, így most a tizedik Stroll volt az, aki feltartotta maga mögött Ocont, Albont, Gaslyt és Hamiltont.

15:49

29. kör

Leclerc ismét utolérte Perezt: a mexikói hibázhatott, de a Ferrari-pilóta nem tudta ezt előzésre váltani.

15:50

30. kör

Verstappen az élen közel 10 másodperces előnnyel autózott Perez előtt, aki hibája után újra másfél másodpercre növelte előnyét Leclerc-rel szemben.

15:53

32. kör

Féltávnál az állás: Verstappen, Perez, Leclerc, Norris, Russell, Bottas, Vettel, Magnussen, Cunoda, Stroll. Ricciardo másodjára is bokszban járt, kemény abroncsokra váltott az ausztrál. Az eső nem érkezett még meg.

15:54

33. kör

Hamilton továbbra is a 14. helyen haladt, Gasly mögé beragadva.

15:56

34. kör

Verstappen sorra autózta a leggyorsabb köröket, már az utolsó pilótákat körözte le ekkor. Lassan közeledett Hamiltonék felé is.

15:58

35. kör

Engedélyezték a DRS használatát. Hamilton használta is, de Gasly is az előttük autózó Albon miatt, így az állás nem változott.

16:00

37. kör

Hiába a DRS-es segítség immár, továbbra is befagytak a csataterek. Az előzést megnehezítette, hogy csak egyetlen száraz ív volt a pályán, a vízre öngyilkosság lett volna lehajtani slick gumikkal.

16:02

39. kör

Az élen is befagyott a helyzet: Verstappen 12 és 15 másodperces előnnyel vezetett Perez és Leclerc előtt.

16:04

40. kör

Megkapta a kék zászlót Hamilton: el kellett engednie a nála ugyanennyi idő alatt egy körrel hosszabb versenytávot letudó Verstappent.

16:06

41. kör

Volt egy valódi előzés is a mezőnyben: Csou ment el Latifi mellett a 15. helyért.

16:07

42. kör

A futam kétharmadánál az állás: Verstappen, Perez, Leclerc, Norris, Russell, Bottas, Vettel, Magnussen, Cunoda, Stroll.

16:10

45. kör

Az utóbbik körök legérdekesebb eseménye történt: Latifi elhagyott egy vékony fémgyűrűt autójából.

16:11

46. kör

Sok dolgot elmond a futamról egyetlen információ: a kerékcserék óta csak egy pozíciócsere történt a pályán.

16:15

49. kör

15 kör maradt a 2022-es Emilia-romagnai Nagydíjból. Közben az ég a pálya bizonyos pontjai felett eléggé beszürkült.

16:17

50. kör

Kissé váratlan esemény: Leclerc lágy gumikra váltott. Cseréje után a monacói csak a negyedik helyre tért vissza.

16:19

51-52. kör

Perez is reagált Leclerc cseréjére, aki egy kör alatt visszaelőzte Norrist. Egy körrel később Verstappennél is lágyra váltottak.

16:24

54. kör

Tíz körrel a leintés előtt Leclerc megforgott a sikánban: a monacói a falt is eltalálta, mehetett szervizre vissza a bokszba. Első szárnyat cseréltek a Ferrarin, és így csak a kilencedik helyre tért vissza a pontverseny listavezetője.

16:25

55. kör

Az állás: Verstappen, Perez, Norris, Russell, Bottas, Cunoda, Vettel, Magnussen, Leclerc, Stroll.

16:26

56. kör

Leclerc utolérte és megelőzte Magnussent, így feljött a nyolcadik helyre a monacói. Nyolc körrel a leintés előtt 5,5 másodpercre volt előtte Vettel.

16:27

57. kör

Bottas utolérte Russellt a 4-5. helyen.

16:30

59. kör

Öt körrel a leintés előtt néhány csepp esőre figyelmeztették Perezt. Leclerc elment Vettel mellett, így átvette excsapattársától a hetedik helyet.

Korábbi előzése Magnussen ellen:

16:32

61. kör

Norrisnak kijár a dicséret, szépen elhozta a harmadik helyig McLarenjét.

16:33

62. kör

Bottas próbálkozott folyamatosan Russell mögött a 4-5. helyen, sikertelenül.

Leclerc közben utolérte Cunodát a 6-7. helyen.

16:37

63. kör/Cél

Verstappen több mint 15 másodperces előnnyel nyerte meg az Emilia-romagnai Nagydíjat Perez és a dobogót megöröklő Norris előtt. Russell végül kivédekezte Bottas támadását.

Leclerc végül hatodik lett Cunoda, Vettel, Magnussen és Stroll előtt.

A futamot csak a spanyolok, Alonso és Sainz nem fejezték be.

16:58

Végeredmény

F1: Verstappen győzött Imolában, nagyot bukott a Ferrari 1

Kép(ek) forrása: Getty Images