Felhős időben, 24 fokos levegő- és 32 fokos aszfalthőmérséklet mellett vette kezdetét a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzése. A pénteki naphoz képest történt egy jelentős változás: biztonsági szempontok miatt a 9-es kanyar előtti DRS-zónát megszüntették, így “csak” három szakasz maradt, ahol nyitni lehetett a hátsó szárnyat. A hírek szerint Fernando Alonsónak merültek fel aggályai, melyek meghallgatásra találtak.

A változtatás ellenére a pilóták nem siettek a pályára, az érdemi munka bő tíz perc elteltével kezdődött el. Az már korán szembetűnő volt, hogy a Ferrari még a pénteken tapasztaltaknál is jobban delfinezik. Közrejátszott ebben a DRS hiánya is a hátsó szakaszon, mely a maranellóiaknál orvosolta ezt a problémát.

Szűk negyven perccel a leintés előtt meglendült a piros zászló: nagyjából egyidőben került a kavicságyba Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. A Mercedes britje megúszta egy apró falérintéssel, az Aston Martin németje azonban leírta az autót – komoly hátrány ez neki, hiszen pénteki motorproblémája után alig körözhetett még a Albert Parkban, ráadásul az időmérőig sietve kell újjáépíteni kocsiját. Baleseténél Mick Schumacher megállt és megbizonyosodott arról, hogy jól van-e honfitársa. A négyszeres világbajnok a bukás után robogóval tért vissza a bokszba, de ezúttal utasként.

A romok eltakarítása után 29 percük maradt a pilótáknak a körözésre. Max Verstappen hamar hibázott is egyet, legelső gyors körének végén megforgott a Red Bull hollandja. “Nem értem, miért forgok, nehéz ráérezni az egyensúlyra” – panaszkodott a rádióban. A világbajnok az egész edzés során alulkormányzottsággal küszködött. Később George Russell is megjáratta a Mercedesét a kavicságyban.

Egészen az edzés végéig záporoztak a jobbnál jobb köridők. Az utolsó négy percben újabb piros zászlós szakasz jött, mely a gyakorlás végét is jelentette: Lance Stroll rakta falba a másik Aston Martint.

Az edzést nem kis meglepetésre Lando Norris nyerte a McLarennel, a brit 132 ezredmásodperccel volt gyorsabb Charles Leclerc Ferrarijánál. Kéttizeden belül volt még a Red Bull-os Sergio Perez és Fernando Alonso is az Alpine-nal, az ötödik Carlos Sainz hátránya 302 ezredmásodperc volt a másik Ferrarival. A hazai hős, Daniel Ricciardo hatodik lett a McLarenben.

Verstappen végül hetedikként zárta az edzést Hamilton, Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Cunoda Juki (AlphaTauri) előtt.

F1: McLaren-elsőség, dupla Aston-bukás az időmérő előtt 2

A teljes eredménylista

Az Ausztrál Nagydíj időmérője magyar idő szerint 8 órakor kezdődik.