Az eddig megrendezett két szabadedzés alapján a Mercedes a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon is a vert mezőnyben lesz, amit jól mutat, hogy a második gyakorláson George Russell a 11., míg Lewis Hamilton csak a 13. helyen végzett – a hétszeres világbajnok lemaradása 1,5 másodpercre rúgott a listavezető Charles Leclerc-rel szemben.

Közismert, hogy a Mercedesnél továbbra sem sikerült megoldást találni a delfinezésre, és egyelőre a megfelelő beállításokat sem sikerül megtalálni a W13-hoz. Hamilton már nem is számít érdemi javulásra Melbourne-ben. „Bármit változtatunk az autón, semmi jelentősége nincs” – nyilatkozta a brit versenyző.

„Próbálunk optimisták maradni, és próbálkozunk, de azt látjuk, hogy nincs javulás. Változtattunk az autón a második edzésre, és kiderült, hogy előtte jobb volt. Nem igazán tudunk ezzel mit kezdeni. Ez azonban elég frusztráló: próbálod nyomni, próbálsz felzárkózni, összeraksz egy jó kört, és 1,2 másodperces hátrányban vagy. Nehéz…”

F1: Hamilton semmire sem megy a Mercedesszel 2

George Russell

A Mercedes másik pilótája, Russell a delfinezést emelte ki a problémák közül, meglátása szerint ugyanis az idei szezonban eddig még sehol nem jelentett akkora problémát, mint Ausztráliában. „Nagyon rossz, ennyire súlyosnak még nem éreztem” – állapította meg. „Egyelőre azonban ezzel meg kell küzdenünk, mivel azt gondoljuk, így tudunk a leggyorsabbak lenni. Viszont az is kiderülhet, hogy mégsem.”

Russell hozzátette, bármivel is próbálkoztak a beállításokat illetően, nagyjából ugyanoda lyukadtak ki. „Muszáj túllépnünk a problémáinkon, ehhez azonban meg kell értenünk, miért küzdünk azokkal” – mondta.

Baljós lehet a Mercedes formájára nézve, hogy az előző, szaúd-arábiai hétvégén Hamilton már az időmérő edzés első szakaszában kiesett, és ugyan George Russell stabilan hozta az ötödik helyet a futamon, a hétszeres bajnok a kiesések nélkül pontot sem szerzett volna.