Hétfő este a regnáló FIA-elnök, Mohammed ben Szulajem keddre összehívta a Motorsport Világtanácsot az orosz-ukrán háborús helyzetet követően. A WMSC beszámolójából kiderül, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség közelről figyeli az eseményeket, és gondolataik azokkal vannak, akik szenvednek az események miatt.

Hivatalossá vált, hogy minden FIA-eseményt törölnek, melyet Oroszországban vagy Fehéroroszországban rendeznének. Sokáig kérdéses volt, hogy mi lesz a pilótákkal: több sportág vezető szervezete is egyenesen kitiltotta az imént felsorolt országok sportolóit eseményeikről.

Az FIA ezt nem lépte meg, ehelyett a pilóták semleges színekben, a nemzetközi szövetség zászlaja alatt indulhatnak.Az orosz és fehérorosz nemzeti szimbólumok, színek és zászlók az intézkedés visszavonásáig semmilyen formában nem jelenhetnek meg, legyen szó akár versenyzői ruháról vagy autóról.

Délután a korábbi F1-es pilóta Danyiil Kvjat fakadt ki Instagramon, hogy szerinte igazságtalan döntés lenne, ha a sportolókat eltiltással szankcionálnák, szerinte ez éppen a sport alapelveivel szembemenő cselekedet. A döntésnek ezzel ő örülhet, és elviekben megmenekült Nyikita Mazepin is a biztos kirúgástól. A realitást nézve azonban aligha lesz maradása az orosznak a Forma-1-ben azok után, hogy a Haas megvált támogatójától, az Uralkalitól. Mint ismert, az egykori névadó szponzorcég azé a Dmitrij Mazepiné, aki jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.