A Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat részletesebben kivesézzük a Vezess Csapatrádió következő adásában. Tarts velünk kedd este 19 órától YouTube-csatornánkon!

Hollywoodi forgatókönyvírókat megszégyenítő fordulatosság fűszerezte az első Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat, mely szinte megszámlálhatatlan mennyiségű összetűzés után Lewis Hamilton győzelmével zárult – így a két bajnokesélyes pontegyenlőséggel utazik az abu-dzabi szezonzáróra.

„Régóta versenyzem már, de ez hihetetlenül kemény verseny volt. Igyekeztem kemény lenni, amennyire csak lehet, de közben próbáltam a pályán tartani az autót és tisztán versenyezni” – kezdte nyilatkozatát David Coulthardnak a leintést követően a győztes.

„Nehéz volt, de tartottuk magunkat csapatként, pedig mindennnel szembesültünk már, főleg a szezon második felében” – utalt a bajnoki párharcra a Mercedes versenyzője, aki idei nyolcadik és pályafutása 103. győzelmét szerezte. „Ezért nagyon büszke vagyok mindenkire.”

Ezúttal a pályán is ütköztek az aspiránsok: Max Verstappen a pálya végén vissza akarta engedni, de addig-addig keménykedtek egymással, amíg koccanás nem lett a vége. „Nem igazán értettem, miért állt bele hirtelen a fékbe. Aztán nekimentem hátulról. Bemozdult, nem igazán értettem, mi történt” – értetlenkedett a hétszeres világbajnok.

„Később szóltak nekem, hogy el akart engedni. Kissé zűrös volt” – jegyezte meg.

Verstappen páros lábbal állt bele az F1-be 2

Természetesen másképp látta kettejük csörtéjét a világbajnokságban – több győzelme révén – a pontazonosság ellenére is vezető Verstappen, sőt, élesen kritizálta a másik esetben rá kiszabott, öt másodperces büntetést.

Hihetetlen, ami ma történt, ez a sport pedig már inkább a büntetésekről szól, mint a versenyzésről. Számomra ez már nem Forma-1

– fakadt ki a holland, még a csapatrádiózások közepette.

„Eléggé eseménydús volt” – értékelte később a versenyt, jóval diplomatikusabban fogalmazva. „Sok minden történt, amivel nem értek egyet, de ez van. A pályán próbáltam mindent beleadni. Nem hiszem, hogy a gumijaim kitartottak volna, de így is második lettem.”

„Lelassítottam, mert el akartam engedni őt. A pálya jobb oldalán voltam, de nem akart megelőzni, így összeértünk. Nem igazán értem, mi történt” – fejtette ki véleményét az ütközésről.

„Minden Abu-Dzabiban dől majd el, remélhetőleg jó hétvégénk lesz.”

Verstappen páros lábbal állt bele az F1-be 3

Valtteri Bottas pedig a végén happolta el a dobogó alsó fokát Esteban Ocontól (Alpine), így és Sergio Pérez kiesésével a Mercedes újabb lépést tett meg ahhoz, hogy megvédje konstruktőri bajnoki címét. „Nem volt könnyű, a rengeteg piros zászló kaotikussá tette a futamot” – mondta a finn.

„De nyomtuk tovább, és a végén, az utolsó egyenesben meglett a harmadik hely. Ez egy remek pálya, fizikailag és mentálisan is nagy kihívás. Várom már, hogy jövőre visszatérhessek ide.”