Hiába volt Lewis Hamilton a leggyorsabb a Forma-1-es Sao Pauló-i Nagydíj pénteki időmérő edzésén, hátsó szárnyának szabálytalansága miatt kizárták őt, így csak az utolsó helyről kezdhette a szombati sprintet a Mercedes hétszeres világbajnoka.

Hamiltonnak egészen jól sikerült a kármentés, hiszen a 20. helyről rajtolva 24 kör alatt az ötödik pozícióig küzdötte fel magát, de korábbi rajtbüntetésének köszönhetően a tizedik helyről várhatja majd vasárnap a piros lámpák kialvását Interlagosban.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem akarta elhinni, hogy Hamiltont kizárták az időmérőről, az osztrák szakember szerint igen furcsán kezelték a helyzetet a döntéshozók. “Nehéz egy ilyen szituációban döntést hozni, amikor a vb-címről van szó. A stewardoknak azonban a specifikus esetet kell nézniük, és nem az összképet.”

“Ám a folyamat onnantól kezdve, hogy közölték velünk, hogy épphogy elbuktunk a teszten – 0,2 mm-ről beszélünk –, mire eljutott addig, hogy nem engedték nekünk ezt kijavítani a normál protokoll szerint, ehelyett azonban jelentették a stewardoknak… a golyó ekkor már elhagyta a fegyvert” – célzott ezzel Wolff arra, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség nem engedte az apró módosítás elvégzését.

“Úgy hittük, hogy rendben leszünk, mert a szárny megsérült. Az egyik oldala rendben volt, a közepe rendben volt, a jobb oldala azonban nem volt rendben. Ez valójában azt jelenti, hogy teljesítményhátrányba kerültünk, és úgy gondoltuk, hogy mindezt figyelembe véve az FIA azt mondja, hogy a sérüléssel nem szegtünk szabályt” – vélte Wolff.