Igencsak komplex, két egymástól független ügy bontakozott ki a Forma-1-es Sao Pauló-i Nagydíj időmérőjét követően, Lewis Hamiltonnal és Max Verstappennel a főszerepben. Előbbinek Mercedesén találtak szabálytalanságot, utóbbi a sportszabályzatot szegte meg a parc fermében. Mindkét ügy részletei az alábbi cikkben olvashatóak:

A stewardok szó szerint aludtak egyet a döntésre, de még helyi idő szerint szombat reggel is meghallgatták az érintetteket. Végül megszületett a döntés.

Verstappen több mint 18 millió forintos pénzbüntetést kapott.

A stewardok indoklása szerint a Hamilton autóján elhelyezett magas minőségű felvételeket készítő kamerák képén jól látszik, hogy Verstappen nem mozdította meg a szárnyakat, és a rájuk kifejtett erő elenyésző volt, nem okozott kárt, azaz gyakorlatilag tényleg csak hozzáért az autóhoz. A holland saját védelmében elmondta, hogy a rivális autók megérintése egyfajta szokássá vált az utóbbi időben, de mivel ezzel szabályt sértett a pilóta, 50 ezer eurós ( 18,3 millió forint) pénzbüntetésben részesült.

Hamiltont pedig kizárták az időmérőről.

A brit megkapta a legtöbbek által prognosztizált büntetést a szabálytalan hátsó szárny miatt, azaz a sprintet csak a 20. helyről, vagy a bokszutcából kezdheti majd meg. A kvalifikáció utáni ellenőrzésen ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség szakemberei szabálytalanságot találtak a hátsó szárnynál: a mérések szerint az előírtnál nagyobbra nyílt az elem, amellyel Hamilton előnyt szerezhet, mivel csökken az autó  légellenállása, így pedig  sebességelőnyre tehet szert az egyenesekben.