Amióta a Liberty Media színre lépett a Forma-1-ben, a tulajdonosok régóta dédelgetett álma volt, hogy növeljék a királykategória népszerűségét az Egyesült Államokban. Az eddig napvilágot látott naptártervezet alapján a második amerikai futamra már csak a jövő évig kell várni, és elképzelhető, hogy amerikai versenyző is csatlakozhat a mezőnyhöz 2022-ben.

A napokban kapott szárnyra a hír, hogy a tengerentúlon legendás Andretti Autosport az Alfa Romeo/Sauber többségi, 80%-os tulajdonrészének megvásárlásával nyélbe ütheti a Forma-1-es projektet, melyhez házon belülről hozhatja a bajnokság következő amerikai indulóját Colton Herta személyében a Diario Motorsport értesülései szerint, de más források is tényként kezelik.

Herta fiatal kora ellenére idén futotta harmadik teljes szezonját az IndyCarban, az összetettben az ötödik helyen zárt, míg tavaly harmadik lett. Eddig magától értetődőnek tűnt, hogy 2022-ben is az amerikai formulaautó-sorozatban folytatja – többek között Alexander Rossi és Romain Grosjean csapattársaként –, a helyzet most megváltozhat, mivel az Andretti Autosport jellemzően nem konkrét sorozatra szerződteti pilótáit.

Surranópályán jöhet az új F1-es pilóta 2

Az Alfa Romeo esetleges tulajdonosváltásáról a Török Nagydíj helyszínén Frédéric Vasseur csapatfőnököt kérdezték, de ahogy az ilyenkor általában lenni szokott, nem tudott érdemi válasszal szolgálni. „Nem mondhatok semmit, ez nem az én hatásköröm. Vezérigazgató és csapatfőnök vagyok a csapatnál, így az ilyen jellegű megbeszélések nem velem, hanem a részvényesekkel folynak” – jelentette ki.

Egyelőre csak Valtteri Bottas szerződtetését erősítette meg a következő szezonra az Alfa Romeo, a másik ülés kapcsán számos név felmerült az elmúlt időszakban. A csapatnál jelenleg versenyző Antonio Giovinazzin kívül esélyesnek tűnik, tűnt a kínai Csou Kuan-jü, a Forma-2-es összetettet újonc létére vezető Oscar Piastri, valamint a hinwiliek nagy reménysége, a szintén az F2-ben jeleskedő, hivatalosan is Sauber-junior Théo Pourchaire, persze a szuperlicensz-pontok szempontjából sokat számít, hogyan zárul a bajnokság a nevelősorozatban.