Sokak számára átlátszó taktikai húzásnak tűnt, amikor a Forma-1-es Orosz Nagydíjon Valtteri Bottas Mercedesébe vadiúj erőforrást szerelt csapata az időmérő után, azok után, hogy az azt megelőző Olasz Nagydíjon ugyanezt megcsinálták már. Egyes vélemények szerint mindezzel csak a rajtrács végéről induló Max Verstappen dolgát szerették volna megnehezíteni.

A Mercedes akkor azt mondta, valami probléma volt a motorral, és nem kockáztattak meg egy kiesést, inkább cseréltek. Az egységet akkor visszaküldték Angliába további vizsgálatokra, melynek eredménye megérkezett.

Az Auto Motor und Sport szerint az erőforrást többet már nem lehet használni, azaz Bottas alatt az új szett csak egy futamot bírt. A problémák a belsőégésű motorral voltak, azzal az elemmel, amelyet Lewis Hamiltonnál is cserélni kellett a Török Nagydíj előtt. A brit emiatt tíz rajthelyes büntetést kapott.

Az elmúlt időszakban több megbízhatósági probléma is felmerült a Mercedes-motorokkal kapcsolatban, az ügyfélcsapatoknál is gyakran láthattunk műszaki hibákat. A csapat bízik abban, hogy az új fejlesztésű erőforrással nem lesznek gondok, aggodalmuk azonban nem alaptalan.