A körülményeket rosszul feltérképező Lewis Hamilton mellett Pierre Gasly a másik nagy vesztese a Forma-1 kísérleti jellegű sprintkvalifikációjának, ami végül Valtteri Bottas győzelmét hozta, ám az Olasz Nagydíjat a Red Bull világbajnoki éllovasa, Max Verstappen kezdheti az élről a finn büntetése okán.

Gasly jól helyezkedett a rajtnál, már Hamilton előtt volt ő is, amikor feltorlódtak előtte az első sikánnál. Ekkor hátulról nekikoccant Daniel Ricciardo kerekének, ami miatt azonnal megsérült az első vezetőszárny. Másodpercekkel később le is szakadt és beszorult az autó alá, aminek következtében a francia utasként csapódott a gumifalba.

„Éreztem, ahogy összeérek Daniellel, utána azonnal kértem a csapatot, hogy jelezzenek, ha látnak valamit. Nagyjából két másodperccel ezután a szárny az autó alá került, és egyenesen a falnak ütköztem” – elevenítette fel balesetét a tavalyi Olasz Nagydíj győztese, aki hatodik lett a pénteki időmérőn.

„Láttam szikrákat is, de nem tudtam, hogy csak a szárnyvéglap ér-e hozzá az aszfalthoz, vagy teljesen elengedte magát az első szárny. Talán öt-hat másodperc telt el azután, hogy megtörtént a kontakt. Ekkora sebességnél egyáltalán nem kellemes érzés, de a legfontosabb az, hogy jól vagyok.”

F1: Pillanatok alatt került óriási bajba a versenyző 2

Az AlphaTauri pilótája elmondta, nyilván csalódott a baleset miatt, de a várható bokszutcai rajt ellenére is pontszerzéssel távozna Monzából. „Mindent meg fogunk tenni érte, de sajnos egyetlen előzést nem láttam. Úgy tűnik, nehéz előzni, de meg kell értenünk, miért, és meglátjuk, mit tudunk majd tenni ez ellen. Jóval hosszabbnak fog érződni a verseny, de megpróbálunk visszazárkózni” – zárta mondandóját.

Csapattársa, a japán Cunoda Juki a 15. rajtkockából vághat neki a közép-európai idő szerint 15 órakor rajtoló, 53 körös futamnak.