F1: Ricciardo nyert Monzában, Verstappen és Hamilton kiesett

A rajttól kezdve vezette és nyerte Daniel Ricciardo a Forma-1-es Olasz Nagydíjat a mclarenes csapattárs Lando Norris előtt. Önmagában ez is nagy szó, de Max Verstappen és Lewis Hamilton kiesése még nagyobb.

F1: Ricciardo nyert Monzában, Verstappen és Hamilton kiesett

A mclarenes Daniel Ricciardo nyerte a 2021-as Forma-1-es Olasz Nagydíjat csapattársa, Lando Norris és a mercedeses Valtteri Bottas előtt. Az ausztrál nyolcadik győzelme már a rajtnál esélyessé vált, de sokat segített neki Max Verstappen és Lewis Hamilton ütközése.

Ricciardo a második helyről rajtolt, de elment Verstappen mellett, Norris pedig Hamiltont tartotta maga mögött az első kanyar csatái után. Az első és egyetlen kerékcsere-körig nem is változott az állás: ekkor ütközött a bokszból kifelé jövő Hamilton és a pályán haladó Verstappen az első kanyarban.

A berendelt biztonsági autó mögött némileg felkavarodott a sorrend: előrejött a második helyre a Ferrarival Charles Leclerc, de a Red Bull-os Sergio Perez, valamint a rajtbüntetése után a mezőny végéről felzárkózó Bottas. Az újraindítás után Leclerc-t hamar felfalták, így négyen maradtak elől Ricciardo, Norris, Perez, Bottas sorrendben.

Ez már nem is változott a célig, de a mexikói a pályahatárok megsértése miatt 5 másodperces büntetést kapott, így be kellett érnie az ötödik hellyel. Bottas vehette át tőle így a bronzérmes helyet, a Ferrarival Leclerc végül a negyedik lett.

A pontszerző helyek második felén Carlos Sainz-cal indul a névsor, a Ferrari spanyolja Leclerc-rel tartota a lépést. Mögötte már nagyobb lemaradással érkezett Lance Stroll (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpine), George Russell (Williams) és Esteban Ocon (Alpine).

Hamiltonon és Verstappenen kívül nem ért célba a két AlphaTauri: Cunoda Juki el sem tudott rajtolni, Pierre Gasly pedig két körrel a bokszutcai rajt után vissza is gurult a garázsba. A Haas-szal Nyikita Mazepin sem látta meg a kockás zászlót.

Az egyéni bajnokság élén nem változott semmi a sprint utáni eredményhez képest: Verstappen 226,5 ponttal vezet a 221,5 pontos Hamilton előtt. Bottas maradt a harmadik helyen 141 ponttal, őt Norris követi 132 egységgel, Perez az ötödik 118-cal. Leclerc 104 ponttal a hatodik helyről várhatja a folytatást. A konstruktőrök között a Mercedes-Red Bull állás 362,5-344,5 pont. A McLaren-Ferrari között jelentősen kinyílt az olló a 3-4. helyen, 215-201,5 az arány ott a wokingi gárda javára.

F1: Ricciardo nyert Monzában, Verstappen és Hamilton kiesett 2

A teljes eredménylista

A világbajnokság két hét múlva az Orosz Nagydíjjal folytatódik.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Napos időben, 28 fokos levegő- és 45 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2021-es szezon 14. Forma-1-es futamára, az Olasz Nagydíjra.

A rajtsorrendet a szombati sprint sorrendje határozta meg nagyvonalakban. A győztes Valtteri Bottas Mercedesében azonban erőforrást cseréltek, így csak a 19. rajthelyet foglalhatta el, a pole-pozíciót a Red Bull hollandja, Max Verstappen örökölte meg. Mögötte Daniel Ricciardo és Lando Norris következett a McLarennel, a másik Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton csak a negyedik rajthelyről vághatott neki az 53 körös futamnak. A harmadik sor a Ferrarié volt Charles Leclerc, Carlos Sainz sorrendben. Hazai pályán hetedikként várhatta a piros lámpák kialvását az Alfa Romeo pilótája, Antonio Giovinazzi, mellőle a Red Bull-lal Sergio Perez startolhatott. A legjobb tízbe befért még Lance Stroll (Aston Martin) és Fernando Alonso (Alpine).

F1: Ricciardo nyert Monzában, Verstappen és Hamilton kiesett 4

Bottason kívül Pierre Gasly is büntetést kapott. Az AlphaTauri pilótája a sprinten ütközött, ezt követően pedig kicserélték a teljes erőforrását. A francia a bokszból kezdhette a futamot emiatt.

A mezőny többsége a közepes gumikon kezdte a futamot. Keményekkel rajtolt Hamilton, Robert Kubica (Alfa Romeo), Bottas és a bokszból Gasly.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben az egy kiállásos taktika lehetett volna, közepes-lágy elosztásban, bokszkiállással a 27-33. körök között. Hasonlóan gyorsnak gondolták a lágy-közepes változatot, cserével a 15-20. kör környékén az 53 körös nagydíjon, de a közepes-kemény taktikát sem vetették el a 17-25. körök között is váltással.

vége 0 új esemény

2021 Forma-1 Olasz Nagydíj

14:56

A felvezető kör előtt

Mindkét AlphaTauri a bokszból indult, miután Cunoda autóját a felvezető kör előtt letolták a rajtrácsról. Így üresen maradt a 15. rajthely.

15:06

Rajt/1. kör

Ricciardo lerajtolta Verstappen, Hamilton pedig megelőzte Norrist. Verstappen és Norris egymás mellé került a második sikánig, ahol a brit kiszorult a pályáról, így Norris visszavette a harmadik helyet Hamiltontól.

A háttérben Sainz megforgatta Giovinazzit, aki letörte az első szárnyát. Virtuális biztonsági autós szakasz volt érvényben egy rövid ideig.

Cunoda a bokszban maradt, nem indult el a versenyen.

15:07

3. kör

Az állás: Ricciardo, Verstappen, Norris, Hamilton, Leclerc, Sainz, Perez, Stroll, Alonso, Ocon. Bottas a 19. helyről eddigre a 14. helyre jött fel.

15:08

4. kör

A virtuális biztonsági autó szétszedte kissé a mezőnyt, Ricciardo kisebb előnyre tett szert az elindulás óta.

15:11

5. kör

Verstappen utolért Ricciardót, a DRS segítségével pedig meg is támadta a célegyenesben, de előzni még nem mert. Mögöttük 3 másodperccel hasonló meccsett vívott Norris és Hamilton.

Gasly feladta a futamot, visszagurult a bokszba, így az AlphaTauri nagyon korán csomagolhatott.

Hamilton és Verstappen rajt utáni ügyét nem kellett vizsgálni a felügyelők szerint.

15:12

6. kör

Giovinazzi és Sainz ügyében vizsgálat indult. A Ferrari spanyolja megtartotta a hatodik helyét, autója látszólag nem sérült, Giovinazzi a 18. helyen, már majdnem körhátrányban közlekedett ekkor.

Bottas eközben utódját, Russellt előzte meg a 13. helyért.

15:15

8. kör

Ricciardo és Verstappen tartotta előnyét Norrisékkal szemben, viszont Verstappen leszakadt korábbi csapattársától, vélhetően gumikímélési okok miatt.

Giovinazzit még az ág is húzza: a baleset miatt megbüntették, 5 másodpercet kapott következő kerékcseréjéhez.

15:17

9. kör

A 13. helyen autózó Vettel első szárnnyal ment, vélhetően a rajtnál sérült meg az elem. Bottas ekkor ment el mellette, a finn a 12. volt ebben a körben.

Helycsere történt a 6-7. helyen: hiába küzdött Sainz az első szektoron keresztül, Perez utat talált mellette.

15:18

10. kör

Verstappen DRS-távolságon belülre zárkózott Ricciardo mögött. Az állás: Ricciardo, Verstappen, Norris, Hamilton, Leclerc, Perez, Sainz, Stroll, Alonso, Latifi.

15:19

11. kör

Bottas újabb pozíciót javított, a finn feljött a 11. helyre.

15:22

13. kör

Norrisra rászóltak, hogy figyeljen a pálya határaira az utolsó kanyarban: neuralgikus pont volt a pálya ezen része ebből a szempontból.

Bottas feljött a pontszerzők közé Latifi megelőzésével.

15:25

14. kör

Ricciardo és Norris az A tervet követték taktikailag. Verstappen mögött a Norris-Hamilton duó már 5 másodperccel voltak lemaradva, az ötödik helyen érkező Leclerc is közelített hozzájuk.

15:26

15. kör

Ocon kiszorította Vettelt a pályáról a 12-13. helyen. Nem sokon múlott a nagy ütközés. A stewardok fel is jegyezték az esetet.

15:29

18. kör

Bottas feljött a kilencedik helyre Alonso megelőzésével, a következő célpont Stroll volt.

15:34

22. kör

Nagy hiba Verstappentől, aki átvágta a sikánt egy elfékezés miatt. Mögötte Norris közel egy másodpercet hozott is rajta, de a differencia így is 4,2 másodperc volt.

15:36

23. kör

Bottas újabb előzése után az állás: Ricciardo, Verstappen, Norris, Hamilton, Leclerc, Perez, Sainz, Bottas, Stroll, Alonso. Ricciardo azonban meg is kezdte a kerékcseréket, kemény gumikat kapott, az ausztrál a hetedik helyre, Sainz mögé tért vissza a mezőnybe.

15:38

24. kör

Verstappen is kereket cserélt, ő is keményeket kapott, de a bokszkiállásnál 8 másodpercet veszített. Így csak a 10. helyre tért vissza a holland.

Mindeközben Norris mellett elment Hamilton, így az élen is változás történt.

15:39

25. kör

Norris is megejtette kerékcseréjét, simán Verstappen elé ért vissza a pályára.

15:42

26. kör

Hamilton is érkezett friss gumikért, Verstappen pedig pont mellé ért és ÜTKÖZTEK AZ ELSŐ SIKÁNBAN, MINDKETTEN KIESTEK! BIZTONSÁGI AUTÓ!

15:49

28. kör

Az incidens miatt a futam után vizsgálat indult. Az állás: Ricciardo, Leclerc, Norris, Perez, Sainz, Bottas, Stroll, Alonso, Russell, Latifi. Leclerc már volt kerékcserén, így a második hely valós pozíció, ahogy mindenkié a legjobb tízben.

15:52

30. kör

A kör végén a biztonsági autó a bokszba hajtott, újraindult a száguldás.

15:53

31. kör

Norris elment Leclerc mellett az újraindítás után, Bottas pedig maradt a hatodik helyen, miután előzése után Sainz vissza tudta venni az ötödik helyet a finntől.

15:55

32. kör

Norrist másodjára figyelmeztették a pályahatárok miatt, a következő alkalom már büntetéssel jár. A Ferrarik nem voltak gyorsak az egyenesekben, Bottas elment Sainz, Perez Leclerc mellett. Schumachert megforgatta Mazepin a 15-16. helyen.

15:56

33. kör

Bottas oda-vissza párbajt vívott Leclerc-rel szemben a 4-5. helyen. Ekkor még a Ferrari-versenyző volt előnyben.

16:00

36. kör

Ricciardo, Norris, valamint a mögöttük gyorsabban érkező Perez és Bottas úgy zárultak össze, mint az olló szárai.

16:02

37. kör

Ricciardo mögött mindenki nyithatta a DRS-t, az ausztrál mögött Leclerc-rel együtt egy ötösvonat alakult ki.

16:03

38. kör

Perez kiesett a buliból, pályalevágással történő előzés miatt 5 másodperces büntetést kapott.

16:05

39. kör

15 körrel a leintés előtt az állás: Ricciardo, Norris, Perez, Bottas, Leclerc, Sainz, Stroll, Alonso, Russell, Ocon.

16:06

40. kör

Mazepin is kapott egy öt másodperces büntetést, miután kiforgatta Schumachert.

16:07

41. kör

“Lando. Az a legjobb nekünk, ahol vagy” – egyértelmű üzenet arról, hogy nem lesz szándékos helycsere a csapattársak között a győzelemért. A McLaren utoljára a 2012-es Brazil Nagydíjon örülhetett futamgyőzelemnek.

16:11

43. kör

Bottas Perez mellé ért, a második sikán felé el is ment a mexikói mellett, de a jobb kigyorsítás ismét a Red Bull-versenyzőnek kedvezett, így maradt az eredeti állás.

16:12

44. kör

Mazepin megállt egy pálya széli megnyitásnál, virtuális biztonsági autós zóna volt érvényben a mentés idejére. 15-en maradtak versenyben így.

16:14

45. kör

Kilenc körrel a leintés előtt Norris mögött 1,4 másodperccel volt Perez előtt, a brit pedig kissé le is szakadt Ricciardo mögött. Perez mögött Bottas továbbra is próbálkozott.

16:16

47. kör

A pontszerzők sorrendje 7 körrel a vége előtt: Ricciardo, Norris, Perez, Bottas, Leclerc, Sainz, Stroll, Alonso, Russell, Ocon. Pereznél azonban ott volt a +5 másodperc, mellyel ekkor a hatodik helyre esett volna vissza.

16:19

49. kör

5 kör maradt a leintésig. Kissé megmerevedtek a csataterek a mezőnyben a futam végéhez közeledve.

16:21

50. kör

Pereznek hátrafelé kellett figyelnie Bottas támadásai miatt, Ricciardo és Norris kényelmes előnyben autózhattak.

16:23

52. kör

Perez öt másodperccel leszakította Sainz Ferrariját maga mögött, így az ötödik hely lehet az övé a büntetése után. Hacsak nem szedi össze magát a spanyol…

16:26

53. kör/Cél

Ricciardo végül majdnem rajt-cél győzelemmel megnyerte az Olasz Nagydíjat Norris előtt. A kockás zászlót Perez látta meg harmadikként, de Bottas állhatott a dobogóra, a mexikóit Leclerc mögött, az ötödik helyen értékelték.

Sainz a hatodik lett Stroll és Alonso előtt. Russell újabb pontokat szerzett a Williamsnek kilencedik helyével, a 10. pozíció és az utolsó egység Oconé lett.

16:47

Végeredmény

F1: Ricciardo nyert Monzában, Verstappen és Hamilton kiesett 1

Kép(ek) forrása: Getty Images