Kissé felhős időben, 18 Celsius-fokos levegő- és 23 fokos aszfalthőmérséklet mellett zajlott a 2021-es Forma-1-es Holland Nagydíj első szabadedzése a 4259 méter hosszú, 14 kanyarból álló Zandvoortban.

A sportág utoljára 1985-ben járt itt, azóta pedig végrehajtottak pár módosítást: ezek közül a legjelentősebbek a döntött kanyarok. A célegyenesre fordító 14-es kanyar 18 fokos döntést kapott, a 3-as kanyar dőlésszöge 19 fok.

Az esemény iránt hatalmas volt az érdeklődés: már az első szabadedzésre megteltek a lelátók, nem kis részben a helyi hős, a Red Bull-os Max Verstappen miatt.

A bokszutca nyitását követő első percekben szinte mindenki a pályára gurult és elkezdett ismerkedni az új aszfaltcsíkkal. Cunoda Juki rögtön meg is forgott az AlphaTaurival, de a csapattárs Pierre Gaslynak és az alpine-os Esteban Oconnak is voltak kalandjai a pályán kívül egy elfékezés miatt.

Sebastian Vettelnek sem indult jól az edzése: az Aston Martinban az MGU-K-val voltak gondok, emiatt a garázsban kellett rostokolnia, majd amikor újra pályára hajtott, motorhibára panaszkodott, mikor leállt az autója. Amíg elvitték az 5-ös rajtszámú autót, piros zászlóval megszakították a körözést.

Vettel autójának mentése relatíve sokáig tartott: a német tűzoltókészülékkel szétfújta az Aston Martin hátulját, majd sokáig nem nyúltak az autóhoz, valószínűleg áramütés veszélye miatt. Később az Aston Martin szerelői is kimentek az autóhoz, hogy segítsenek a mentésben.

Végül csak 7 perce maradt a mezőnynek körözni, de ez az időszak is rámutatott arra, hogy a rövid pálya okozhat még feltartási problémákat úgy a pályán, mint a bokszutca végén. Ekkor futotta meg az óra leggyorsabb körét is Lewis Hamilton a Mercedesszel. Előnye nem volt nagy: 97 ezreddel követte őt Verstappen, a két Ferrari pedig a 3-4. helyen végzett Carlos Sainz, Charles Leclerc sorrendben a Ferrarikkal. Lemaradásuk nekik is csak bő egytized volt.

Vettel lerobbanása miatt állt az F1 1

Max Verstappen

Leclerc mögött Bottas lett az ötödik, őt a két Alpine-pilóta követte Fernando Alonso, Esteban Ocon sorrendben. A franciának volt egy csúnya mozzanata leintéskor, leterelte a pályáról az őt megelőzni kívánó mclarenes Lando Norrist.

Vettel lerobbanása miatt állt az F1 2

A teljes eredménylista

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint 15 órától.