Megbüntették Lando Norrist a Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj időmérő edzését követően, az első piros zászlós fázisnál ugyanis nem hajtott be a bokszutcába, holott be kellett volna. A pillanat hevében hozott, rossz döntés azzal magyarázható, hogy pont akkor jött a megszakítás, amikor elhaladt a depó bejárata mellett – ez azonban nem mentesítette a következmények alól.

Az időzítést és a zavaros rádiókommunikációt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) stewardjai ugyan enyhítő körülménynek értékelték, (öt helyett) három hellyel így is hátrébb sorolták, a licencébe pedig három büntetőpontot véstek be. A McLaren pilótája nem ért egyet a szankcióval.

„Nem érzem, hogy bármit is rosszul csináltam volna” – védekezett Norris a RacingNews365.com-nak nyilatkozva. „Kemény dolgunk van, mert ekkora tempónál nagyon gyorsan kell döntéseket hoznunk, hogy mi a legjobb és legbiztonságosabb választás. Szerintem a legbiztonságosabb az volt, amit csináltam.”

„Idő sem jutott arra, hogy megvitathassam a mérnökömmel, mit csináljak; félbeszakítsam-e a körömet, vagy sem. Úgy vélem, mindent megtettem, amit kellett, de fáj a szabály miatt. Bizonyos helyzetekben néha tapasztalható némi engedékenység, amikor egy versenyző a helyzethez mérten a lehető legjobban cselekdett.”

Igazságtalanul keményen büntettek az F1-ben? 2

„Gyomron vágott a döntés, mert megnehezíti az életünket, hogy három hellyel hátrébb kerülök a rajtrácson. Nem érzem igazságosnak a döntést, de ez van” – magyarázta csalódottságát az összetett harmadik helyen álló brit pilóta.

Úgy érzi, a versenyfelügyelőknek sokkal megértőbben kellett volna kezelniük a helyzetet, feltérképezve, hogy az autóban ülve mennyi idejük van a versenyzőknek reagálni a pályán kialakult helyzetekre. Szerinte időnként egy megrovás is elegendő lenne. „Bizonyos helyzetekben el kellene gondolkodniuk, milyen akár egy másodpercig a volánnál ülni” – firtatta.

„Senkit sem sodortam bajba, semmi annyira veszélyeset nem tettem, ami indokolta volna a három büntetőpontot.”

Büntetése miatt Norris a hatodik helyett csak a kilencedik helyről indulhat, míg csapattársa, az autótörök listájára – Antonio Giovinazzihoz, Lance Strollhoz, Cunoda Jukihoz és Carlos Sainzhoz hasonlóan – feliratkozó Daniel Ricciardo a 13. rajtkockába állhat fel.