„Eksztatikus állapotban vagyok, mintha ez lenne az első pole-om” – mondta Lewis Hamilton a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérője után, melyen 100. királykategóriás rajtelsőségét szerezte, igaz, csak hajszálon, pontosabban 33 ezredmásodpercen múlt.

„Kicsit aggódtam a változtatások miatt, amiket az időmérő előtt eszközöltünk. Mindig próbáljuk jobbá tenni az autót, de ebben szerepe van a szerencsének is, mert folyamatosan szem előtt kell tartani a versenyt” – magyarázta az egykori F1-es pilótának, Pedro de la Rosának nyilatkozva, miután egymással viccelődtek azon, hogy ki mennyit öregedett az elmúlt években.

„Változtattunk tehát, de amint kihajtottam a pályára, azonnal azt éreztem, hogy rosszul döntöttünk, és nagyon nehéz volt, mivel én akartam ezt a változtatást. Ezért voltam mindig hátrébb az egész időmérőn, de próbáltam mindig innen-onnan időt csípni, az első Q3-as köröm volt a legjobbam. A következővel próbáltam javítani, de nem tudtam.”

Hamilton hosszasan fejtegette, hogy 2012 végén, amikor eldöntötte, hogy a Mercedeshez igazol, senki sem gondolta volna, hogy valaha eljut eddig a mérföldkőig, ami hihetetlen számára, és „azoknak a férfiaknak és nőknek köszönhető, akik a gyárban mindig feljebb helyezik a mércét, sosem adják fel”.

F1: Olyat tett Hamilton, hogy ő sem hiszi el 2

Szűkszavúan értékelt 100. Red Bull-os versenye előtt Max Verstappen, de ma a második hely jó volt a csapatnak elmondása szerint. „Jó volt. A Q1-ben még szenvedtem, a Q2-re viszont helyreállítottuk az egyensúlyt, így akkor már minden rendben volt. Mindkét Q3-as köröm egész jól sikerült, a második kicsit talán rosszabbul” – összegezte a tapasztaltakat.

„Tudjuk, hogy nehéz őket itt legyőzni, de örülünk, hogy ilyen közel vagyunk hozzájuk” – utalt a Mercedesre a holland, megjegyezve, hogy „hosszú út vezet az 1-es kanyarig”.

F1: Olyat tett Hamilton, hogy ő sem hiszi el 3

Valtteri Bottas is csak alig több mint egy tizedmásodperccel kapott ki Hamiltontól, így a finn érthetően érezhette úgy, hogy határozottan harcban volt az első rajtkockáért. „Az első kör jobban sikerült a Q3-ban, de a 10-es kanyarban volt egy hibám, amin nagyjából egy tizedet veszítettem. Pont ennyi kellett volna a pole-hoz is” – jegyezte meg a finn.

„Úgy gondolom, szoros lesz a harc köztünk és a Red Bull között. Van lehetőség egy- és kétkiállásos stratégiára is, de ezúttal nem fedem fel a lapjaimat” – tette hozzá, vélhetően tanulva az egy héttel ezelőtti nyilatkozatából, amikor igenis kifecsegte, mire készül vasárnap a Mercedes