„Jó érzés újra pole-ban lenni. Olyan érzés, mintha már jó ideje nem lettem volna, ez első két hétvégén pedig ez volt a gyenge pontom” – mondta Valtteri Bottas, miután a Forma-1-es Portugál Nagydíj időmérő edzésén megszerezte idei első és pályafutása 17. rajtelsőségét.

„Remek munkát végzett a csapat, jó helyzetből várhatjuk a holnapi napot” – folytatta a Mercedes finnje. „Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is a közepes gumikon próbálkoztunk, de az utolsó köreinkbe talán közbeszólt a szél, így nem tudtam kellőképpen felmelegíteni azokat.”

A vasárnapi versenyre előretekintve hozzátette: a taktika szempontjából jó, hogy a sárga oldalfalú Pirelliken vághat neki a 66 körnek. „Ez lehetőséget ad nekünk az első etap elnyújtására, és ezt is akarjuk csinálni. Ehhez a rajtra kell koncetrálnunk” – zárta gondolatait Bottas.

F1: Bottas kifecsegte a Mercedes taktikáját 2

Mindössze hét ezredmásodperccel kapott ki a finntől csapattársa, Lewis Hamilton, aki úgy érzi, a mai napban ez volt a maximum. „Nem volt tökéletes a köröm, de mindent beleadtam. Soha nem lehetsz elégedett” – szabadkozott a világbajnoki címvédő az időmérő után.

„Nagyszerű munkát végzett viszont Valtteri, arra pedig egyáltalán nem számítottunk, hogy a teljes első sor a miénk lesz, de örülünk ennek. Haladunk tovább, de elégedett vagyok azzal, amit csinálunk és ahogy lépdelünk előre.”

Első Q3-as körével akár másodjára is pole-t szerezhetett volna Max Verstappen, ha nem hagyja el a pályát, így viszont csak a harmadik rajtkocka jutott a hollandnak. „Nagyon nehezen boldogultunk a pályán, szenvedtem a tapadás hiánya miatt” – kezdte a Red Bull versenyzője.

„Az első köröm tökéletes volt, de a 4-es kanyar volt egy kicsit necces pillanatom, ezért lesodródtam a pályáról” – tért ki a hibájára. Verstappen a második körét is jónak érezte, de az utolsó szektorban Sebastian Vettel megzavarta őt, amit akkor egy nyomdafestéket nem éppen tűrő rádiókommunikációval nyugtázott.

„Elég magabiztos voltam a második körömet illetően is, de az utolsó két kanyarban volt előttem egy autó, ami megzavart engem, pláne alacsony tapadásnál, és a szél is megnehezítette a dolgunkat. Mindemiatt rengeteg időt buktam” – summázta valamivel higgadtban a történteket.

„Természetesen nem ideális a helyzet, de megpróbáljuk elkapni a Mercedest. Remélhetőleg minden egy picivel stabilabb lesz, mert eddig nem volt igazán élvezetes vezetni” – zárta Verstappen, aki a két héttel ezelőtti Emilia-romagnai Nagydíjat szintén a harmadik helyről rajtolva nyerte meg.