Már csak egyetlen hajszál választja el Lewis Hamiltont pályafutása 100. pole pozíciójától, noha őt is váratlanul érte, hogy még ha századokkal is, de legyőzte a Red Bull párosát a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj időmérő edzésén. „Nagyszerű volt a mai nap, mert nem számítottam rá, hogy a két Red Bull előtt leszek” – kezdte gondolatait a Mercedes britje.

„Gyorsak voltunk egész hétvégén, az autó is gyorsabbnak érződött, így hatalmas tisztelet jár a csapatnak, hogy kemény munkájukkal sikerült csökkenteniük a lemaradásunkat” – folytatta az értékelést. „Imádom a kihívásokat, ezért jó, hogy ott van a két Red Bull mögöttem, mivel ez megnehezíti a dolgunkat a stratégiát illetően. Az igazi kihívást azonban az jelenti, hogy jó a versenytempójuk.”

„Örülök annak, hogy már az első köröm jól sikerült, nagyon tiszta volt. A második már nem annyira, de hálás vagyok. Amikor kihajtottam az utolsó kanyarból, szuper érzés volt hallani, hogy enyém a pole” – zárta a hétszeres világbajnok.

F1: Hamiltont is meglepték az időmérő eredményei 2

Utoljára a 2019-es kanadai hétvégén fordult elő, hogy csapaton belül legyőzzék időmérő edzésen Max Verstappent, akkor is egy rosszul kijött sárga zászlós fázis hátráltatta. Ezúttal viszont belehibázott a gyorskörébe a holland, így minimális különbséggel ugyan, de legyőzte őt Sergio Pérez. A mexikói úgy érezte, az első rajtkocka is elérhető távolságban volt.

„A tegnapi hibával nehezebbé tettem a csapat munkáját, és nem is gondoltam, hogy itt leszek ma. A legfontosabb az, hogy fejlődünk, emellett pedig én is fejlődök. Az enyém kellett volna, hogy legyen a pole pozíció, azonban hibáztam az utolsó kanyarban” – taglalta a második Red Bull-os futamára készülő mexikói.

„Minden más pozitív, de biztosra kell mennünk a fejlődésünkben, mert ez holnap fog igazán számítani. Más gumistratégián leszek, mint Max, így érdekes lesz majd látni, mit fogunk tudni kihozni belőle” – tekintett előre a vasárnapi versenyre Pérez, majd hozzátette: „Fontos, hogy tanuljunk és értékes pontokat gyűjtsünk.”

F1: Hamiltont is meglepték az időmérő eredményei 3

„Nem voltam jó a Q3-ban” – nyitott elégedetlenül Verstappen. „Elhagytam a pályát a 3-as kanyarnál, ezért nem volt jó köröm. De nem is lehetsz jó minden egyes alkalommal, de majd megnézzük, mi ment félre. Határozottan nem a Q3-ban a legkönnyebb a helyzet.”

„Ennek ellenére megvan a harmadik hely, ami jó. Érdekes lesz a verseny, mert különböző taktikán leszünk. Megpróbáljuk majd megnehezíteni a Mercedes dolgát” – tett ígéretet a holland.