Idei 11. és pályafutása 95. győzelmét szerezte Lewis Hamilton a Romain Grosjean első körös balesetével, majd Lance Stroll borulásával hajmeresztően induló Forma-1-es Bahreini Nagydíjon, megelőzve a Red Bull kettősét, Max Verstappent és Alexander Albont.

A leintést követően a korábbi F1-es pilóta, 2010-es DTM-bajnok Paul di Resta készítette az interjúkat.

F1: Grosjean balesete a dobogósokat is sokkolta 3

Lewis Hamilton (Mercedes, 1.): „Sokkoló volt látni” – kommentálta francia versenyzőtársa horrorisztikus bukását. „Tudom, hogy kockáztatok azzal, hogy autóba ülök. Tisztelem azokat a veszélyeket, amik ebben a sportban leselkednek ránk. A szünetben posztoltam is róla, borzasztó volt. Az autó, a pilótafülke… Nem tudom, milyen G-erők voltak, de hálás vagyok azért, hogy működött a glória. Sokkal rosszabb vége is lehetett volna, de úgy gondolom, ez most minket és remélhetőleg sokakat emlékeztet arra, hogy amit nézünk, az egy veszélyes sport. Tövig nyomjuk, játszunk a határokkal, és ezt mindig tisztelni kell. Remek munkát végzett a Forma-1 és az FIA is, aminek köszönhetően egy ilyen baleset után is a saját lábán sétált el. Ezt az esetet is meg fogják vizsgálni, és sok munka várja őket, hogy megelőzzék azt, hogy ez újra megtörténhessen a jövőben.” 

A győzelmére így beszélt a Mercedes hétszeres világbajnoka: „Fizikailag embert próbáló volt. Az elején a szünet mindenkit kizökkentett, de muszáj volt arra összpontosítanom, hogy jó rajtom legyen. A Red Bulloknak azonban ma jó volt a tempója, mindent bele kellett adnom, hogy magam mögött tartsam őket. Ez a pálya sokat követel fizikailag: sok a tempós kanyar, amit meg is éreztem. Ennek ellenére válaszolni tudtam Maxnak, amikor kellett, de nem volt biztos benne, hogyan végződik a verseny. Hálás vagyok a csapatomnak, mert nagyszerű munkát végeztek, ami a stratégiát illeti. Kiváltság, hogy egy újabb ilyen eredmény a miénk.”

Max Verstappen (Red Bull, 2.): „Félelmetes volt” – jegyezte meg Grosjean balesete kapcsán a holland. „Láttuk a piros zászlót, de az nem jelent azonnal óriási bajt. Amint viszont megláttam a tüzet, tudtam, hogy ez nem jó. Remélhetőleg rendben meggyógyul majd.”

„Kicsit hiányzott a tempóm” – tért rá a saját versenyére. „Próbáltam közel maradni, de nem tudtunk válaszolni a Mercedes tempójával, a stratégiával pedig nem voltunk túlságosan rámenősek, ráadásul lassú is volt az egyik kerékcserénk. Ennyi, de a második hely sem rossz. Reméljük, jövő héten kicsivel jobb lesz a tempónk.”

Alexander Albon (Red Bull, 3.): „Nyilván benne volt a szerencse is azok után, ami Sergióval történt” – utalt arra a thai-brit pilóta, hogy Pérez három körrel a leintés előtt volt kénytelen füstölő, majd lángoló motorú Racing Pointjával kiállni a harmadik helyről. „Pedig jó versenye volt. Ami minket illet, a srácok fantasztikus munkát végeztek az autó felkészítésével. Dupla dobogó nekünk, boldog vagyok. Az elmúlt versenyeken már kezdtem egyre jobban érezni magam, ez azonban eddig nem mutatkozott meg az eredményeken.”

Kép(ek) forrása: Getty Images