Igazi meglepetést hozott a Forma-1-es Török Nagydíj időmérő edzése Lance Stroll pole-pozíciójával és a Mercedesek botladozásával, ám vizsgálat indult a Racing Point kanadai versenyzője ellen.

A stewardok több versenyzőt is magukhoz hívattak a kvalifikáció után, változatos okokból:

  • Carlos Sainzot (McLaren) Sergio Perez feltartása miatt
  • Lando Norrist (McLaren), mert túl gyorsan hajtott a sárga zászlók mellett
  • George Russellt (Williams), mert ő is figyelmen kívül hagyta a zászlójelzést
  • és az első rajtkockát megszerző Lance Strollt (Racing Point), aki szintén túl gyorsan hajtott a sárga zászlós szakaszokon.

Stroll számára rossz hír, hogy a vizsgált köre éppen az, mellyel megszerezte pályafutása első pole-pozícióját. Büntetése esetén Max Verstappen örökölheti meg az első rajtkockát: a Red Bull hollandja mindhárom szabadedzést, valamint az időmérő első és második szakaszát is megnyerte.

A felügyelők gyorsan dolgoztak: az első vizsgálat eredményeképpen Sainz három helyes rajtbüntetést, illetve egy büntetőpontot kapott, így a spanyol a 13. helyett – Norris büntetése miatt – a 15. helyről indulhat majd.

Stroll végül megúszta a büntetést. Az indoklás szerint a 18-as rajtszámú autó telemetriai adatain látszott, hogy a kanadai elemelte lábát a gázról, így gurult el a sárga zászlós szakaszokon. Hiába futott az érintett területeken a korábbiaknál gyorsabb részidőt, azzal a stewardok szerint nem szegett szabályt, a részidők önmagukban ugyanis nem eléggé árulkodóak.

Norrist öt hellyel hátrasorolták, valamint három büntetőpontot is kapott, mert dupla sárga zászlónál futotta leggyorsabb körét – ilyen esetekben kötelező megszakítani a próbálkozást, ám a McLaren arra utasította a pilótát, fejezze be azt, hiszen folyamatosan javul a pálya. Ugyanilyen büntetést kapott Russell is, a két brit így a 16. és a 20. helyről rajtolhat vasárnap.