A Forma-1-es Eifel Nagydíj pénteki napja az esőről, de legfőképp a ködről szólt a Nürburgringen: a névadó hegység környékén uralkodó időjárás nem tette lehetővé, hogy az előírásoknak megfelelően a mentőhelikopter 20 percen belül elérje a balesetek esetén ügyeletes kórházat Koblenz városában.

A helikopteres szállítás egyébként nem kötelező jellegű, de autóval nem tudnák teljesíteni ennyi idő alatt a pálya és a kórház közötti távolságot ezen a helyszínen. Félő tehát, hogy ha a hétvége során marad a péntekihez hasonló idő – márpedig erre vasárnap eléggé nagy az esély –, akkor hiába utazott el a mezőny Németországba, a biztonsági szempontok mindent felülírnak.

B-tervvel készül a rossz időre a Forma-1 2

A földön maradtak pénteken a mentőhelikopterek

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban lépett, és talált egy jónak tűnő megoldást. A Motorsport információi szerint a döntéshozók, élükön Michael Masi versenyigazgatóval úgy számoltak, hogy egy autós-helikopteres vegyes szállítási móddal meglehet a húsz perces limit. Először négy keréken vinnék ki a sérült versenyzőt a pályától 3 kilométerre – ezt a területet már kevesebb hegy veszi körül, és így az időjárási körülmények is kedvezőbbek lehetnek.

B-tervvel készül a rossz időre a Forma-1 3

Szombat reggel ilyen idő várta az elsőként pályára érkezőket. A nap előbújt, a hőmérséklet azonban csak 4 Celsius-fok körül alakult

“Az előrejelzések ugyan jobbak, de dolgozunk egy vészterven a hasonló esetekre” – mondta Masi. 2017-ben is alternatív megoldásokat keresett az FIA, amikor a Kínai Nagydíj szabadedzése állt a ködös-esős idő miatt. Akkor az ügyeletes kórházból a pályára vitték az előírásokban rögzített szükséges neurológiai eszközöket, így elkezdődhetett a hétvége.