Május elején a Ferrari bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg Sebastian Vettel idén lejáró szerződését, majd az utód személye is gyorsan kiderült: a német helyére a mclarenes Carlos Sainz kerül 2021-ben, a spanyolt pedig a Renault-tól érkező Daniel Ricciardóval pótolják majd a wokingiak.

A pilótacserebere gyorsan kipörgött, ám a McLaren-vezér Zak Brown egy friss interjúban elárulta, hogy könnyedén blokkolhatták volna az egészet, ha úgy érzik – Ricciardo volt a kulcs, amelyik a kijáratot nyitotta Sainznak.

„Megtarthattuk volna Carlost. A megegyezés alapján megakadályozhattuk volna az átszerződést, volt rá opciónk” – mesélte az F1 hivatalos podastjének, a Beyond the Gridnek.

„Két évvel korábban próbáltuk már megszerezni Daniel Ricciardót, szóval ő ott volt a listánk élén, és Andreas (Seidl, csapatfőnök) érkezése után is tartottuk a kapcsolatot vele. Szóval elkezdtünk tárgyalni Daniellel, azt érzékeltük, hogy nem elégedett a Renault-nál, szóval megvolt a szerencsés együttállás, azaz hogy Carlos a Ferrari felé tájékozódott, minket pedig Daniel érdekelt. Mondhattunk volna nemet (Sainz távozására), de úgy voltunk vele, hogy ha mi megszerezhetjük Danielt, Carlos pedig a Ferrarinál köt ki, azzal mindenki jól jár.”

F1: Kiderült egy titok a Ferrari új igazolásáról 2

„Semmiképp sem engedtük volna el Carlost, ha nem szerezhettük volna meg Danielt, de amikor láttuk, hogy megvan a lehetőség, azt mondtuk, oké, próbálkozzunk. Kitűztünk egy határidőt, amikorra mindannyiunknak tisztázni kellett, mi lesz, és kiderült, hogy mi megkaphatjuk Danielt, a Ferrari pedig tényleg szeretné Carlost, úgyhogy rámondtuk, hogy oké, akkor csináljuk!”

Brown hozzátette, hogy annak ellenére, hogy már a szezonkezdet előtt kiderült, Sainz az év végén távozik, „a garázsban teljes a harmónia”, a pilóta és a csapat is mindent belead az idei jó eredményekért, ami nem kis dolog „ha megnézzük, hogyan válik Vettel és a Ferrari vagy Perez és a Racing Point, sőt akár Daniel és a Renault”.

„Nagyon büszke vagyok erre, ugyanis számunkra fontosak az emberi kapcsolatok. Nagyszerű volt Carlosszal dolgozni, örülök, hogy minden jól alakult, és végül mindenki elégedett lehet.”