A 2020-as év a koronavírus-járványról, valamint az elmúlt évtizedekben az USA egész világra kiterjesztett befolyása miatt onnan kiindult, de mindenütt témává vált rasszizmusellenességről, egyenjogúságról, emberi szabadságjogokról szól.

A környezettudatosságával, veganizmusával, Black Lives Matter-aktivizmusával a hatszoros Forma-1-es világbajnok, az angol Lewis Hamilton tökéletesen a jelen embere, így nem csoda, hogy az amerikai TIME magazin a világ – nagyrészt a fentebb említett szempontok alapján összeválogatott – 100 legbefolyásosabb emberét soroló listájára is felkerült idén.

A listára beválogatottak jellemzéseit egy-egy celeb, híresség, szakmabeli írta, Hamiltont az amerikai NASCAR színes bőrű versenyzője, Bubba Wallace méltatta.

„Lewis Hamiltont bálványoztam. A hetedik F1-es világbajnoki cím küszöbén áll, beéri majd Michael Schumacher rekordját. A motorsportban mágikus szám a hetes, Dale Earnhardt Sr., Jimmie Johnson és Richard Petty is hét-hét NASCAR-bajnoki címet szerzett. Lewis 35 évesen még elég fiatal ahhoz, hogy további bajnoki címeket szerezzen, új rekordokat állítson be” – kezdte az F1-et kevésbé ismerő amerikai közönségnek szóló magyarázatát a pilóta.

„A NASCAR legfelsőbb kategóriájában én vagyok az egyetlen fekete versenyző. Lewis az egyedüli fekete (valójában kevert rasszú, fehér anyától, fekete apától származó, régiesen mulatt – a szerk.) F1-es versenyzőként különösen fontos példaképem. Bizonyítja, hogy jelen vagyunk, csináljuk. Azzal, hogy szinte minden egyes hétvégén dominál, engem is ugyanerre sarkall.”

„Az aktivizmusa is megmozgatta a világot. Lewis nemzetközi figyelmet irányított a Black Lives Matter-mozgalomra a közösségi médiás kampányolásával és az F1-es versenyhétvégéken. Lewis pszichikai felkészültsége, az aurája, az, hogy minden lehetséges platformot felhasznál rasszizmus eltörlésére nem csak az autóversenyzők és egyéb sportolók számára teszi őt példaképpé, mindenki számára inspiráló” – zárta Wallace.